Ministrul Sănătății la Cluj: Orgoliul și frica sunt cei mai mari dușmani ai unui medic, trebuie să rămânem modești

0

Ministrul Sănătății, dr. Ioana Mihăilă, absolventă ea însăși a UMF ”Iuliu Haieganu” din Cluj-Napoca, a fost prezentă la festivitatea de absolvire a promoției 2021.

”Trebuie să perseverăm în a lua decizii bazate doar pe dovezi științifice, de a ne trata pacienții cu respect, prin a le oferi acces la cele mai potrivite metode de tratament de care sistemul dispune, dar, deopotrivă, trebuie să ascultăm și tratăm cu empatie, pe fiecare dintre pacienții care ni se adresează.

A fi om ajută

Și chiar dacă e greu, chiar dacă, de multe ori ne simțim limitați în ceea ce putem face pentru un pacient, chiar dacă ne rămâne câte o bucățică de suflet cu fiecare copil aflat în suferință, cu fiecare vârstnic încercat de boală, trebuie să ne amintim, întodeauna, că a fi om, deasupra de totate, ajută.

Vaccinarea salvează vieți

Trebuie să avem curaj, curaj să spunem cu voce tare că vaccinarea salvează vieți, că medicamentele sunt eficiente, că sănătatea reproductivă nu e un moft, că grija față de mediu ne ajută să fim sănătoși, că educația pentru sănătate este o misiune pe care trebuie să ne-o asumăm, alături de cea de prevenție și de vindecare.

E bine să rămânem modești

În final, cred că e bine să rămânem modești. Recunoștința pacienților, admirația prietenilor și colegilor riscă, de multe ori, să ne dea un pic prea multă încredere. Cred că e vital să menținem o urmă de îndoială, s ne întrebăm, de fiecare dată, dacă decizia pe care am luat-o a fost cea mai bună dintre cele posibile și să ne întrebăm dacă puteam face și putem face și altceva și să ne întoarcem des la lutera cărții, dar și la telefonul dat unui coleg mai experimentat sau din altă specialitate. Orgoliul și frica de a pune întrebări sunt, probabil, cei mai mari dușmani ai unui medic bun”, a spus Ministrul Sănătății Ioana Mihailă în discursul său adresat promoției 2021 a Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Haieganu” din Cluj-Napoca.

Vedeți întreaga festivitate a absolvire a UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca promoția 2021 aici: