Modelul german de luptă cu pandemia de coronavirus PLUS Cine ar putea primi pașapoarte de imunitate

0
FOTO: captura France 24

Vlad Mixich, membru în conducerea Agenției Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă, a explicat pe pagina sa de Facebook măsurile adoptate de Germania pentru a reduce impactul pandemiei de coronavirus. Întrebarea este dacă noi am putea internaliza o parte dintre aceste măsuri.

„Germania pare să devină un model în Europa în privința pandemiei de coronavirus. Deși au un număr mare de cazuri, numărul deceselor este mult mult mai mic decât în Italia, Spania sau Franța.

O parte din această diferență ține de metoda de măsurare, dar începe să devină evident că nu e doar asta. Germania, ca și Coreea de Sud, chiar reușește să controleze foarte bine impactul coronavirusului. De ce?

Pe scurt, ca și în cazul coreenilor, succesul intervenției e dat de îndeplinirea simultană a următoarelor condiții:

👉 Măsuri luate rapid, înainte ca criza să devină criză – Germania își făcuse stocuri de teste și materiale sanitare încă de la începutul lunii februarie.
👉 Testare masivă și cât mai timpurie a suspecților posibili – este printre țările europene care a testat cei mai mulți oameni la un milion de locuitori.
👉 Sistem de spitale publice pregătit pentru cazurile critice – raportat la numărul populației, au de 3 ori mai multe paturi ATI echipate decât Italia și mai multe decât majoritatea țărilor europene. Deja au început să preia pacienți cu COVID-19 din Franța, Italia sau Spania.
👉 Respectarea regulilor impuse de autorități – deși măsurile de distanțare socială au fost aplicate mai târziu decât în alte părți, oamenii le respectă cu rigoare. Dar în Germania, oamenii au în general încredere în autorități.
👉 Reacție excelentă de sprijin a comunităților locale – oamenii nu așteaptă totul mură-n gură de la stat, ci s-au organizat rapid și există rețele informale de suport pentru persoanele vulnerabile care au nevoie de ajutor în perioada asta.

Cum stăm noi, România, la aceste 5 condiții (îndeplinite și de Coreea de Sud)?

Vlad Mixich FOTO Facebook

Reacție rapidă – ❌
Testare masivă și timpurie – ❌
Spitale pregătite – ❌
Respectare reguli – ❓ parțial
Sprijin al comunității – ❓ parțial (există un efort clar al unei anumite părți a societății, dar cred că e nevoie de mai mult).
Cam aici suntem…

Tot Germania pare a se pregăti cel mai bine cu scenariul pentru ieșirea din criză. Cred că ar trebui să le urmăm modelul îndeaproape. Doar să și putem.

Dacă locuiți în Germania și aveți povești, informații, vă rog comentați. Orice informație împărtășită poate ajuta”, a scris Vlad Mixich.

Observația noastră: Nemții sunt complimentați pentru capacitatea lor de a se organiza în rețele de suport pentru persoanele vulnerabile în fața pandemiei de coronavirus. Clujenii sunt și ei, prin tot ceea ce fac azi la nivelul societății civile, nemții României.

Germania și pașapoartele de imunitate

Cercetătorii germani pregătesc un studiu masiv pentru a afla câți oameni sunt deja imuni la virus. Astfel vor putea emite documente (așa zise pașapoarte de imunitate) care să excludă angajați de la restricțiile de circulațieâ, informează digi24.ro.

FORTO : sciencemag.org/

 

Studiul va implica, de la mijlocul lunii, testarea pentru anticorpi în rândul a mai mult de 100.000 de voluntari. Controlul va fi repetat la intervale regulate pe eșantioane mai mari din populație, pentru a urmări evoluția pandemiei.

Deși guvernul german încă nu are o poziție oficială privind eliberarea unui certificat de către specialiști, rezultatele studiului organizat de instituțiile de sănătate publică ar putea ușura decizia privind redeschiderea unor școli și care categorii de angajați să se întoarcă la lucru.

În zonele cu o așa-numită “imunitate de turmă”, unde sunt mai multe rezultate pozitive la anticorpi, guvernele ar putea relaxa restricțiile, arată aceeași sursă.

banner