Negreni, locul în care Horea a scăpat de armata imperială austriacă

0

Unul dintre cele mai pitorești sate din Munții Apuseni este Negreni. Satul este situat pe Valea Crișului Repede, într-o zonă splendidă, în care codrii voievodali ai Munților Apuseni se oglindesc în apele argintii ale râului care șerpuiește spre soare-apune.

Însă Negreniul este faimos și pentru un episod istoric, petrecut în timpul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan, din 1784. Istoricii nu au reușit să stabilească data exact a evenimentului, însă este sigură că el s-a produs între 2 noiembrie 1784, data izbucnirii răscoalei, în satul Curechiu, și 27 decembrie 1784, data prinderii lui Horea și Cloșca.

Cel mai probabil, evenimentul de la Negreni în a doua jumătate a lunii noiembrie. Horea a venit pe Valea Crișului Repede, acolo unde lucrase ca jeler în 1782, la Ciucea, Vânători și Cizer, și unde avea vechi prieteni.

El a mers la Negreni pentru a cere ajutor în răscoală, însă, pe Valea Crișului Repede se afla o puternică unitate militară austriacă. Potrivit memoriilor generalului Joseph Freiherr (baron) von Sturm, armata imperială a reușit să îl împresoare pe Horea. Dacă ar fi fost prins, răscoala s-ar fi terminat imediat. Însă Horea, care cunoaștea foarte bine toate cărările codrilor din Negreni, ajutat și de vechii săi prieteni, a reușit să scape din încercuire și să plece spre Valea Arieșului.

Răscoala a continuat, cu toate ororile pe care le aduce un război civil, iar Horea a fost prins mai târziu. Judecat, el a fost condamnat la cea mai grea pedeapsă din Codul Penal Therezian: uciderea prin tragerea pe roată. Execuția sa s-a petrecut în 28 februarie 1785.

Negreniul a rămas însă cu faima de a fi locuit de oameni dintr-o bucată, care nu își trădează prietenii. Azi, Negreniul devine una dintre cele mai interesante destinații turistice, care se dezvoltă cu ajutorul proiectelor realizat de echipa GAl Poarta Transilvaniei.

Iată filmul de prezentare al acestui GAL:


banner