Nouă suspecți de infectare cu coronavirus la Cluj – DEOCAMDATĂ NU POT FI TESTAȚI

1

”În Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj sunt spitalizate, în acest moment, nouă persoane care s-au întors în ultimele 14 zile din regiunea de nord a Italiei, din Veneto și Lombardia și care, după întoarcere, au prezentat simptome respiratorii. Momentan, ei sunt în serviciul nostru pentru a fi evaluați”, a declarat pentru Via Cluj TV dr. Irina Filipescu, de la Spitalul de Boli infecțioase din Cluj.

Din păcate, cele nouă persoane nu au putut fi testate pentru a depista dacă au fost infectate sau nu cu noul tip de coronavirus. Aceasta pentru că la Cluj încă nu au ajuns kit-urile de testare comandate. Procedura este că probele prelevate de la pacienți sunt transmise Institutului Matei Balș din București, care pot confirma sau infirma diagnosticul în 48 de ore.

SIMPTOME: Febră între 37,5 și 38 de grade Celsius, durere în gât, dificultate în respirație și tuse seacă

Perioada de incubație pentru acest virus este de maximum 14 zile, spun specialiștii. Acest lucru înseamnă că și pacienții care nu manifestă niciun simptom, dar sunt purtători, pot infecta alte persoane.

Dr. Irina Filipescu: ”Spălatul pe mâini ne apără de coronavirus mai mult decât masca!”

Cine este mai expus la a contacta boala: persoanele vârstnice, în special din intervalul de vârstă 70-80 de ani, care suferă și de alte boli, cum ar fi cele de inimă, de plămâni, diabet, obezitate.

VESTE BUNĂ! În ceea ce privește situația copiilor de până în 14 ani, aceștia, dacă au contactat virusul, pot să facă forme mai ușoare, asimptomatice (fără manifestări sesizabile).

Medicul clujean a comentat și o informație care circulă online cu privire la prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirusul de tip nou: dacă menținerea gâtului umed previne contractarea bolii. Dr. Irina FIlipescu spune că dacă evităm să avem gâtul uscat nu este o metodă de prevenție specifică a coronavirusului, ci doar o indicație de bun simț, valabilă în cazul oricărei infecții.

UNDE GĂSEȘTI INFORMAȚII DE ÎNCREDERE DESPRE CORONAVIRUS: pe site-ul Ministerului Sănătății sunt expuse 10 sfaturi pentru a ne feri de coronavirus, pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, și pe site-ul Direcției de Sănătate Publică din Cluj.


banner