O firmă din Cluj amenajează un parc din Roma, în care betonul ”produce” oxigen și pista de biciclete e luminată solar

0

O firmă de amenajări peisagistice din Cluj, Eco Garden Construct, va realiza un parc în centrul Romei. Nimic neobișnuit pentru o piață liberă, în interiorul Uniunii Europene. Parcul, însă, va fi unul pilot și va putea fi replicat în marile orașe și capitale ale lumii. De ce? Va avea, printre altele, beton care ”produce” oxigen și pistă de biciclete care ziua se încarcă de la soare și noaptea luminează. Află mai multe din emisiunea România via Cluj, de la Mircea Crăciun, CEO-ul companiei clujene care va realiza parcul din Roma.

”Beneficiarul este Primăria Romei. Este, practic, o zonă de regenerare urbană, de repunerea la dispoziția cetățenilor a unor spații mai puțin folosite. Este un proiect mai mare care se numește ”Strade din Futura”, adică străzile viitorului. Este un proiect pilot, în momentul de față, finanțat de către Comisia Europeană, sub patronatul șefului Comisiei Europene și se vrea un proiect care se va extinde, ulterior, în toate marile capitale și marile orașe ale Europei. Este un proiect prin care zonele centrale sau peri centrale, în general, ale merilor orașe sunt redirecționate către o folosință a comunității cât mai mare, pe un timp cât mai îndelungat. Au niște componente de tehnologie nouă, de la pelicule care favorizează crearea de oxigen, care se aplică pe suprafețele fin beton sau cimentate și care cu ajutorul căldurii eliberează oxigen, un fel de fotosinteză artificială, dacă îmi permiteți termenul. De asemenea, se aplică niște soluții particulare, pe pistele ciclabile, de așa manieră încât acestea se încarcă peste zi cu energie solară, în așa fel încât să poată să ilumineze noaptea. Sunt proiecte care au o componentă foarte mare ecologică, are au un impact foarte mare asupra creditelor e carbon”, a declarat în emisiune Mircea Crăciun.

Parcul Feroviarilor va fi dat în folosință la finalul anului 2023

Compania clujeană este aceeași care se ocupă de refacerea peisagistică a Parcului Feroviarilor, locul în care în trecut era organizat Orășelul copiilor. Mircea Crăciun spune că locul va avea plante din diferite plante specifice din anumite zone ale Transilvaniei. ”Vom regăsi toată Transilvania într-o zonă a parcului. Vorbim și despre arbori de dimensiuni mari”, a explicat Mircea Crăciun, în emisiunea Romania Via Cluj.

Are un design european, cu bănci cu prize de încărcare a telefoanelor, va avea pavilioane pentru întâlniri, discuții și organizarea de evenimente, locuri pentru fitness, lacuri etc. Pe vremuri, în Parcul Feroviarilor era amenajat Orășelul copiilor, iar prin parc circula, pe o șină îngustă un tren de mici dimensiuni (o mocăniță), spre deliciul copiilor. Din păcate, șina pe care circula acest tren nu se mai răgăsește în planurile noului parc.

Parcul ar putea fi dat în folosință, cel mai probabil, pe finalul anului 2023.

De ce se usucă Parcul Tineretului

Unul dintre cele mai noi parcuri ale Clujului, Parcul Tineretului, dat în folosință de Primăria Cluj-Napoca, deși încă nu i-a fost făcută recepția, ar mai avea nevoie de investiții, mai spune Mircea Crăciun în emisiune.

”E un proiect greu care a fost implementat pe un relief, un sol dificil de acolo, cu o alcalinitate ridicată, cu concentrații mari de minerale, peste normele normale pe  care o plantă poate să le tolereze în multe situații. S-au făcut intervenții de mai multe feluri în vederea combaterii acestui fenomen, desigur se pot face punctual, n u la o suprafață mare, de 21 de hectare, cum are parcul respectiv. Există alunecări de teren care vor continua să se existe, din păcate, pentru că acela a fost și este un proiect pentru amenajarea unui parc, nu este un proiect pentru o sistematizare a suprafețelor care, din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fie făcută înainte să se gândească acest parc. Până la urmă, este o lucrare cred că îți va găsi identitatea și își va găsi și finalitatea, în sensul că va putea să fie folosit de comunitatea clujeană, dar e o lucrare atipică și grea, dar va fi nevoie de investiții suplimentare în următorii ani, pentru a putea fi folosit în parametri”, a mai declarat Mircea Crăciun la Via Cluj TV.