O sumă imensă, investită pentru calea ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor

0

România se pregătește pentru a realiza unul dintre cele mai importante proiecte feroviare, care va conecta Transilvania de rețeaua modernă de căi ferate din Europa. 7,3 miliarde de lei va costa electrificarea și modernizarea căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Reprezentanții CFR au anunțat la Cluj că vor fi modernizați 166 de kilometri de cale ferată, vor fi electrificați 160 de kilometri de cale ferată și vor fi dublați 80 de kilometri de cale ferată. De asemenea, vor fi construite patru noi tuneluri pe această distanță.

Aceste lucrări ar urma să fie realizate cu fonduri europene. Pentru această perioadă de programare, autoritățile române au la dispoziție 500 de milioane de euro, iar restul bani va proveni din următoarea perioadă de programare. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că modernizarea acestei căi ferat va asigura o cale modernă de conectare cu sistemul feroviar european și va diminua încărcătura din Curtici, unde traficul feroviar a devenit foarte intens, potrivit ClujInsider.ro.

Modernizarea căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor presupune și construirea unui pasaj rutier de 282 de metri în Cluj-Napoca, în zona Tăietura Turcului, precum și modernizarea a 11 gări și a 11 halte. După modernizare, trenurile de călători vor putea circula cu până la 160 de kilometri pe oră, iar cele de mărfuri cu 120 de kilometri pe oră. În această perioadă sunt actualizate studiile de fezabilitate pentru acest proiect, iar lucrările efective ar urma să înceapă în aprilie 2021. Termenul estimat de execuție va fi de 42 de luni. Calea ferată va fi împărțită în patru segmente care vor fi scoase la licitație concomitent. După modernizarea acestei cărți ferate, practic, trenurile vor putea circula pe cale ferată modernizată de la Sighișoara la Budapesta.

banner