Părinții trebuie să-și dea acordul pentru testarea rapidă anti-COVID a copiilor la școală

0

Se redeschid școlile din România, din 8 februarie, după cele trei scenarii: verde, galben și roșu. Noutatea este că elevii sau preșcolarii care manifestă semne ale Covid-ului, vor putea fi testați rapid la școală, bineînțeles cu acordul scris al părinților. Despre provocările reînceperii anului școlar aflăm mai multe de la medicul școlar Daniela Rajka, președintele Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri.

Teste vor fi făcute de medicii școlari, de asistenții medicali școlari sau comunitari sau, acolo unde școala nu are astfel de personal, de medicii de familie.

Potrivit ultimului ordin comun emis de Ministerul Educației și cel al Sănătății, dacă apare un caz de infectare cu COVID-19, la preșcolari sau la copiii din învățământul primar, clasa respectivă intră în carantină/autoizolare pentru 14 zile.

În cazul gimnaziului sau liceului, dacă apare un caz, este declanșată o anchetă epidemiologică, iar activitatea la clasă fie se suspendă, fie se continuă până la apariția celui de-al doilea caz, moment în care toată clasa intră în carantină pentru 14 zile.

Elevii cu vulnerabilități nu trebuie să își reînnoiască adeverințele, ci pot fi folosite cele din toamnă, ba chiar pot fi transmise electronic. De asemenea, elevii care au în familie membrii cu vulnerabilități, cu boli cronice, pot să rămână în online.

În România există 600 de medici școlari, 400 de medici stomatologi în cabinetele școlare, 100 în cabinetele studențești și peste 3000 de asistente, a precizat medicului Daniela Rajka.