Piese de șah spectaculoase din colecția profesorului Emil Sitaru, expuse la BCU

0

Cei care trec în aceste zile prin holul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca au ocazia să vadă o inedită expoziție de seturi de șah, din colecția personală a profesorului clujean de matematică Emil Sitaru. Piese tradiționale asiatice, șahuri Lego, Disney, Harry Potter, Marvel, Game of Thrones, Zelda, Star Trek, The Simpsons, șah vertical sau 3D sunt doar câteva din cele 150 de exponate ale expoziției de la Cluj. Profesorul și colecționarul Emil Sitaru spune că fiecare set transmite un mesaj, o emoție artistică, un mesaj istoric sau legat de geografie.

Profesorul Emil Sitaru a adunat, în peste 30 de ani, mai mult de 170 de seturi de șah, dintre care a expus 150 la BCU. Sunt seturi din diferite materiale, cum ar fi lemnul de măslin, piele, jad, cristal de Boemia, sticlă de Murano, porțelan sau placate cu aur de Toledo. Fiecare set în parte spune o poveste, transmite un mesaj.

Printre exponate se află și un set cu simbolurile clubului de fotbal Real Madrid, o casetă de vin de Bordeaux cu piese de șah, dar și ”Șahul păcii”, în care piesele se îmbrățișează.

Expoziția ”Ocolul Pământului în 150+ șahuri” este găzduită de Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca până în 31 martie 2023.

VEZI ȘI:

Colecționar de seturi de șah, caut spațiu pentru un muzeu al șahului la Cluj!