Pompierii români care sting incendiile din Grecia, elogiați de presa elenă: “Sunt mai mult decât un comando”

0

Cei 108 români care s-au oferit voluntari pentru a stinge incendiile din Grecia au fost elogiați de presa elenă, care a apreciat profesionalismul salvatorilor: “”Sunt mai mult decât un comando”, au relatat jurnalistii de la menshouse.gr.

Iată câteva fragmente din articol:

“Poate că au oferit pompierilor din Grecia oportunitatea unui seminar de stingere a incendiilor.

Potrivit mărturiilor, pompierii români sunt mai mult decât un comando. Sunt instruiți pentru orice situație posibilă, au dezvoltat metode pe care le găsești doar în batalioanele armatei care acționează pe câmpurile de luptă și se ocupă de foc așa cum ar trebui: nu ca un fenomen natural, ci ca un adversar care are doar planul A, astfel încât aplică tactici pentru a-l opri. Chiar și dacă treptat.

Cei 112 pompieri cu cele 23 de vehicule pe șenile au sosit din România, au mers la Promachonas și de acolo au fost transportați pe fronturile de incendiu unde era cea mai mare nevoie de ei, pe insula Evia.

Acolo și-au înființat propria bază peste noapte, au cercetat zona cu drone, au întins furtunuri de 60 de metri pornind de la râuri și surse de apă, pe care le-au protejat în punctele în care traversează drumul, au dispozitive de comunicare în uniforme și este sigur că, dacă li s-ar fi oferit libertate de mișcare, ar fi putut preveni răspândirea în continuare.

Cum putem fi atât de siguri? Pompierii de aici se confruntă cu încurcături birocratice în unele cazuri. Românii ar fi preferat să fie folosită metoda antică de prevenire a unui foc cu altul. Foc cu foc, așa cum ar spune Kiamos.

(…) Acesta a fost primul gând al românilor, însă li s-a răspuns că aprobarea ar putea veni doar de la Serviciul Silvic. (…). Același număr de pompieri, dacă ar fi liberi să stingă focul cu un alt incendiu, ar putea avea acum o sarcină mai puțin periculoasă …”, au scris cei menshouse.gr.

banner