Profesor de Sănătate Publică: Anchete epidemiologice făcute prost, DSP-uri cu puțin personal și prea puține amenzi

0

Profesorul de Sănătate Publică din cadrul UBB, Răzvan Cherecheș, invitat la România via Cluj, a declarat că anchetele epidemiologice în România se fac cu întârziere și superficial. Motivul ar fi faptul că Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) nu au personal suficient, în consecință sunt depășite de situație.

Anchetele epidemiologice în România se fac cu întârziere și relativ superficial datorită faptului că nu este suficient personal și nu sunt resurse suficiente, ca să faci anchete epidemiologice detaliate. Atunci când s-a făcut rectificarea bugetară, guvernul, în loc să aloce bani la Educație sau la Sănătate, a decis să prioritizeze alte domenii. Acum plătim costul: asta înseamnă că statisticile pe care le avem vor fi afectate”, a spus prof. Răzvan Cherecheș.

Creștere a numărului de cazuri în școli

Specialistul în sănătate publică a declarat că se așteaptă la o creștere a cazurilor în școli din a treia săptămână de la începutul anului școlar.

”Și cu datele raportate din infecțiile din școli aș fi foarte precaut. De ce? Pentru că săptămâna 21 septembrie – 4 octombrie – sunt datele la care ne uităm acuma sunt a doua săptămână de școală. Or, noi ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri din a treia săptămână, respectiv săptămâna aceasta, în care vedem, deja, o creștere. În unele județe avem creșteri mai mari, în altele mai mici, în funcție de măsurile care au fost luate”, a mai spus profesorul clujean.

Viteza scăzută de reacție a Direcțiilor de Sănătate Publică din țară în realizarea anchetelor epidemiologice ar putea fi rezolvată prin angajarea mai multor oameni la DSP-uri, este de părere profesorul Răzvan Cherecheș.

DSP-uri depășite de situație

”Trebuie crescut numărul de angajați la Direcțiile de Sănătate Publică măcar de trei ori. Trebuie alocați bani și trebuie angajate persoane. Și mai mult, trebuie să trecem cu sănătatea publică dintr-o concepție de 1950 și să trecem în anul 2020. În toată lumea, sănătatea publică, în marea ei majoritate  nu este făcută de către medici. Este complet ineficient să formezi timp de 10 ani, să investești atâta timp de training să ai o persoană care îți răspunde la telefon și face o anchetă epidemiologică. Nu e cazul să fetișizăm acheta epidemiologică. În ultimă instanță, ancheta epidemiologică este: contactezi persoana, identifici punctul în care, cel mai probabil, s-a infectat și cu câte persoane a interacționat de atunci și îi transmiți recomandările. Cu un scenariu făcut eficient și clar, această anchetă poate fi făcută de către oricine”, a explicat profesorul Cherecheș.

 

banner