Profesorii, în pragul grevei generale – cadrele didactice vor decide prin referendum dacă declanșează greva

0

Profesorii și personalul auxiliar și nedidactic din școli răspund, în aceste zile, unui referendum cu privire la declanșarea grevei generale, în 22 mai. Ei cer salarii mai mari, care să fie indexate anual cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea de sporuri pentru condiții de muncă personalului din învățământ, decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.

De asemenea, sindicaliștii din educație mai cer și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale şi a infrastructurii, dar și renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Profesorii și angajații în învățământul clujean au primit miercuri, 19 aprilie, de la sindicatele la care sunt afiliați, un document de centralizare a acordurilor pentru declanșarea grevei generale în data de 22 mai, adică peste aproximativ o lună.

”Vom începe transmiterea în școli și vom vedea care sunt opțiunile profesorilor. Noi sperăm să facem grevă”, a spus Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean.

Programul acțiunilor sindicale

În 25 -26 aprilie va fi pichetat Guvernul României, apoi, în 10 mai cadrele didactice din toată țara vor participa la un miting și un marș din Piața Constituției pana în Piața Victoriei, la care sunt așteptați 15 mii de oameni, spun liderii sindicali.

banner