Protest al Sindicatului din Învățământul Preuniversitar la Cluj, cu peste 400 de oameni în stradă

0

Peste 400 de profesori, dar și personal nedidactic și auxiliar din școlile din județul Cluj au protestat, astăzi, în stradă. Aceștia sunt nemulțumiți de salarii și de modul de acordare a sporurilor în învățământ. Cel mai afectați sunt angajații din creșe, a căror salarii de abia ating suma de 2000 de lei pe lună.

Membrii Sindicatului Liber din Învățâmântul Preuniversitar clujean au plecat, pe jos, din curtea sindicatului, spre Prefectura Cluj, pe care au pichetat-o sub privirile atente ale jandarmilor. În principal, profesorii, dar și alte categorii de angajați din învățământ sunt nemulțmiți de modul în care este aplicată legea salarizării în Educație.

Sindicaliștii spun că au ieșit acum în stradă în special pentru cele mai afectate categorii din educație: personalul auxiliar și nedidactic.

La protest au participat și secretarele de școli, femei de serviciu, dar și îngrijitoare din creșe, care spun că nu pot trăi cu banii pe care îi câștigă în acest moment.

Personalul din educația clujeană au cerut și remedierea anomaliilor în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție, de exemplu. Profesorii au cerut și o indexare anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației dar și o plată suplimentară a personalului din instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.

Cadrele didactice spun că vor urma și alte forme de protest. În cazul în care aceste cereri nu își vor găsi rezolvarea, angajații din școlile clujene vor participa, în luna mai, la un marș de protest la București, iar în ultima decadă a lunii mai, cadrele didactice vor declanșa greva generală.

CITEȘTE ȘI:

Profesorii clujeni vor ieși în stradă – Află când și care sunt nemulțumirile lor

Nu pierde nimic: Urmărește Via Cluj TV și pe Google News!

banner