Protest împotriva edificării unui monument pentru cei care au lucrat în fosta Securitate

0
La aproape 33 de ani de la căderea comunismului în România constatăm cu tristețe nu numai o creștere în rân-dul populației a nostalgiei pentru fostul regim, dar și o revalorizare a instituției Securității, „brațul armat” al Partidului Muncitoresc/Comunist. În urmă cu două luni Televiziunea Română a difuzat o emisiune în care prezenta într-o lumină favorabilă câteva angajate ale fostei poliții politice.
Acum câteva zile, la 14 septembrie, în Cimitirul Militar din Pitești, Filiala Argeș a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii a dezvelit un monument în memoria „militarilor care au acti-vat pe «frontul nevăzut», în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României”, sau, cu alte cuvinte, în cinstea „eroilor” Securității.
Acest gest reprezintă încă o sfidare la adresa victimelor regimului comunist dar și a fami-liilor acestora. Apreciem că ridicarea unui astfel de monument este inoportună atât în Pitești cât și în altă parte ațării. Reamintim că în Pitești a funcționat penitenciarul în care a avut loc „procesul reeducării” căruia i-au căzut victime sute de studenți și în care Securitatea a fost direct implicată, dar și faptul că acolo s-au desfășurat o parte din anchetele luptătorilor anticomuniști de pe versantul sudic al Munților Făgăraș și ale susținătorilor lor. Regimul comunist a fost „condamnat” în Parlamentul României ca ilegitim și criminal. S-au publicat foarte multe volume, studii și filme.

Cu toate acestea, evenimente de felulcelui de la Pitești întăresc convingerea că, din păcate,legăturile structurilor de putere de azi cu trecutul comunist și cu fosta Securitate sunt încă puternice.