Săptămâna de lucru de 4 zile poate diminua stresul angajaților – vezi ce spun specialiștii

0

În urma mai multor studii, specialiștii în resurse umane au ajuns la concluzia că tot mai mulți angajați sunt epuizați fizic și psihic, după pandemie. Aceste concluzii au determinat tot mai mulți angajatori să reevalueze strategiile referitoare la flexibilitatea programului de muncă.

Starea de bine pe care angajații o au la locul de muncă nu este un aspect pe care angajatorii să îl ignore. Așadar, tot mai multe companii lansează strategii care să fidelizeze angajații, deoarece după pandemie există un număr mare de personal pe piața muncii. Printre deciziile pe care marile companii le au în vedere se află și flexibilizarea programului de muncă, prin reducerea zilelor lucrate săptămânal, de la 5 la 4 zile.

Încă din anul 2019, există o Directivă care se referă la asigurarea echilibrului dintre viață profesională și viață privată. Aceasta a introdus forme flexibile de muncă cu ajutorul cărora angajații pot lucra și de la distanță sau pot avea program redus de muncă.

„Măsura este bine venită pe piața muncii, companiile au nevoie să se concentreze pe starea de bine a angajaților pentru ca ei să performeze. Practic, ajută atât angajatorii, printr-o concentrare a atenției mai mare a angajaților și atingerea unui randament mai ridicat, cât și angajații, care vor avea mai mult timp liber. Angajatorii care se aliniază la noile tendințe vor fi lideri aplecați către nevoile angajaților lor și vor putea să recruteze mai ușor și să măreascã gradul de loializare”, a declarat Cristina Profeanu, Managing Partner și Specialist HR în cadrul agenției de recrutare cristinaprofeanu.ro.

În România s-a înregistrat deja un proiect de lege care dezbate problema săptămânii de lucru de patru zile, însă fără modificarea orelor de muncă săptămânale. Așadar, programul de muncă o să fie de 10 ore pe zi în loc de 8 ore, iar vinerea zi liberă.