Se destramă coaliția de guvernare? – Ce spune istoricul Leonard Horvath

0

România se confruntă cu o criză politică majoră. În plină pandemie de coronavirus, premierul PNL Florin Cîțu l-a demis pe ministrul USR PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu. La pachet, a fost demis și secretarul de stat Andreea Moldovan, reprezentanta aceleiași alianțe politice.

În acest context, vicepremierul USR PLUS, Dan Barna, a declarat că alianța pe care o reprezintă nu îl mai susține politic pe premierul Florin Cîțu. Dan Barna urma să preia șefia interimară a Ministerului Sănătății, care, până la urmă, a fost asumată de Florin Cîțu.

Principalul partid din coaliție, PNL, este sfâșiat de disensiuni interne, iar președintele formațiunii, Ludovic Orban, se confruntă cu o opoziție tot mai puternică. USR PLUS încă nu au dus la capăt fuziunea dintre cele două partide.

În acest context, principalul pilon de stabilitate pare să fie UDMR. Acest partid a făcut apel la păstrarea coaliției de guvernare.

Se rupe sau nu coaliția? La această întrebare a încercat să răspundă istoricul Leonard Horvath, prezent în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.