Senatorul PMP Cristian Lungu explică de ce ezită Iohannis să dea drumul referendumului pe justiție

0

Senatorul PMP Vasile Cristian Lungu a declarat la Via Cluj TV că președintele Klaus Iohannis ar avea enorm de pierdut dacă ar organiza un referendum pe tema justiției cu ocazia alegerilor europarlamentare.

De ce? Pentru că tema justiției a fost acaparată de Alianța USR-PLUS iar Dacian Cioloș ar urma să candideze la alegerile prezidențiale din toamnă.

Tema sugerată de PMP pentru un referendum care să mobilizeze electoratul de dreapta la vot ar fi reducerea la 300 a numărului de parlamentari. Senatorul PMP Vasile Cristian Lungu a reamintit că la referendumul din 2009 organizat de Traian Băsescu, au fost două întrebări care au vizat trecerea la 300 de parlamentari și la un parlament unicameral.

Or, pentru trecerea la Parlament unicameral este necesară modificarea Constituției, procedură care se validează printr-un alt referendum. Reducerea numărului de parlamentari se face prin lege organică, inițiată și adoptată în Parlament și promulgată de șeful statului. De aceea îi propune PMP președintelui Iohannis să marșeze pe referendumul pentru reducerea numărului de aleși.

Senatorul PMP Vasile Cristian Lungu s-a referit și la definitivarea listei PMP pentru europarlamentare. Partidul urmează să anunțe miercuri dacă lista va fi deschisă de Traian Băsescu. Caz în care, spune senatorul Lungu, PMP ar putea obține aproape 10 procente la alegeri. Cel puțin acest lucru indică un sondaj Sociopol la care s-a referit senatorul.

Aflați ce a spus Vasile Cristian Lungu despre ceilalți candidați la europarlamentare, inclusiv despre fostul moderator Realitatea TV Rareș Bogdan urmărind emisiunea de la Via Cluj TV.

Senatorul PMP a mai vorbit și despre intenția guvernului de a legaliza canabisul în scop medical și despre o presupusă remaniere guvernamentală.

banner