Site-ul ANAF, nefuncțional ore întregi – ce consecințe are această problemă?

0

Site-ul prin care contribuabilii pot ține legătură cu organul fiscal al statului este nefuncțional. Toți cei care au vrut să se conecteze la Spațiul Virtual Privat (SPV) sau la alte funcționalități ale site-ului nu au reușit să facă acest lucru. Reacțiile nu au întârziat să apară.

Atunci când apar probleme tehnice cu site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sau cu versiunile electronice ale declarațiilor fiscale, contribuabilii vor avea 15 zile suplimentare pentru a depune formularele, fără a risca amendarea, reiese dintr-un proiect de lege adoptat miercuri la Senat. Aceeași regulă se va aplica inclusiv atunci când ANAF pune la dispoziție versiuni electronice nou-nouțe de declarații fiscale cu doar câteva zile înainte de termenele de depunere, scrie Avocat.net.

”Serverele ANAF, pe care trebuie depuse declaraţiile electronice, au avut timpi lungi de nefuncţionare sau de funcţionare deficitară, în special în perioadele de dinaintea termenelor de depunere. Amenzile contravenţionale aplicate pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor declarative variază între o mie şi zeci de mii de lei”, explică inițiatorii proiectului.

Concret, se prevede un termen suplimentar de 15 de zile calendaristice pentru depunerea declarațiilor fiscale, în următoarele cazuri:

  • serverele autorităților, pe care trebuie transmise electronic declaraţiile fiscale, nu funcţionează o perioadă cumulată de minimum 20 de ore, în intervalul orar 08:00 – 20:00, în cele cinci zile lucrătoare anterioare termenului de depunere;
  • serverele autorităților, pe care trebuie transmise electronic declaraţiile fiscale, nu funcţionează fără întreruperi cumulate mai mari de două ore în cele două zile lucrătoare anterioare termenului de depunere;
  • versiunile electronice ale declaraţiilor au erori ce împiedică declararea corectă a informaţiilor şi, în consecinţă, transmiterea lor este imposibilă cu minimum șapte zile lucrătoare înaintea termenului de depunere;
  • versiunile electronice ale declaraţiilor sunt nefinalizate cu cel puţin șapte zile lucrătoare înaintea termenului de depunere.

banner