Squid Game în curtea școlii, despre pericolele unui serial pentru 16 ani+

1

Filmul fenomen al anului un film cu violență extremă și dileme morale este vizionat și de copii, deși este catalogat doar pentru public peste 16 ani. Serialul Squid Game, care rulează pe Netflix a început să aibă ecouri și în rândul copiilor, un public căruia nu îi este destinat. Vorbim la România via Cluj despre efectele Squid Game asupra copiilor cu psihologii Carmen Șoancă, Edith Gileru și Gabriela Domnița.

Psihologii lansează un avertisment cu privire la efectele acestui gen de imagini asupra copiilor și adolescenților, asupra comportamentului lor.

Violență extremă 

Serialul a ajuns un trend nu numai pe Netflix, ci și pe alte platforme precum TikTok sau Twitter, conţinând scene foarte violente, cu sute de morți, chiar şi o scenă de disecție. ”Squid Game este diferit de alte filme în același gen. Activează și menține stări de tensiune foarte puternice, prezintă într-o manieră extrem de agresivă dileme etice, morale și situații fără scăpare, în care personajele sunt ”nevoite” să ucidă, conform regulilor jocului”, spun psihologii. 

Care sunt efectele asupra copiilor?

Aceste “jocuri” şi “poveşti” ajung să fie accesate şi de către copii mai mici, chiar de vârsta preşcolară.

La vârste atât de mici, copiii nu fac încă diferenţa între un joc distractiv şi unul periculos, modul lor de a gândi este încă unul magic, în care personajele mor și pot să reînvie, ceea ce poate conduce la manifestări extrem de dure şi violente.

În cazul elevilor de vârstă școlară, chiar dacă aceștia au repere mai clare în ceea ce privește diferența între realitate și film, efectele sunt cel puțin la fel de grave. Expunerea repetată și necontrolată la astfel de scene normalizează violența în toate mediile în care copiii se manifestă. Avem semnale serioase de îngrijorare din mass-media (atât din țară, cât și din străinătate), care atrag atenția asupra violenței ieșite din comun transmisă de acest serial.

Au apărut foarte multe rapoarte ale școlilor din întreaga lume, care arată că mulți copii se joacă “Squid game” în timp ce se află la școală, în parc, acasă, cu colegii, frații sau prietenii.  De asemenea, acești copii ajung să imite personajele din film, pedepsindu-și colegii de joacă (prin acțiuni violente) dacă aceștia nu au respectat regulile jocului.

Ce pot face părinții și profesorii?

Psihologii au făcut și o serie de recomanăr pentru părinți și profesori:

  • Monitorizarea cu mare atenţie accesul copiilor și elevilor la conținuturile virtuale (filme, rețele de comunicare, conturi de TikTok, Youtube, etc);
  • Utilizarea aplicațiilor de control parental pe dispozitivele de acasă (telefon, laptop, calculator, tabletă);
  • În varianta în care copiii au fost deja expuși la imagini sau chiar au vizionat acest film, discutați cu ei despre acest lucru: cum au ajuns în această situație, ce au înțeles din ce au văzut, dacă au fost într-un grup întrebați ce au discutat cu ceilalți copii;

”Dacă știți deja despre film și nu considerați a fi o problemă vizionarea lui de către elevi, vă rugăm să regândiți această perspectivă.  Avem toate motivele să vă îndemnăm la a fi foarte atenți la ce conținuturi media îi expuneți pe copiii, respectiv pe elevi. Aceștia aduc în mediul școlar ceea ce vad și trăiesc și în celelalte medii și putem intui cum arată interacțiunile într-o sală de clasă, între copiii care sunt expuși la un asemenea conținut violent”, mai avertizează psihologii clujeni.

Vezi și alte avertismente, din alte țări:

Netflix Squid Game schools warning sent to parents

English council urges parents not to allow children to watch Squid Game

Reports of children mimicking ‘Squid Game’ alarm Quebec parents and schools

VEZI ȘI:

Protest al profesorilor: testarea COVID a elevilor trebuie făcută acasă, nu la școală

 

banner