Stocuri mici de Remdesivir, cel mai bun medicament anti-COVID-19, în spitalele clujene

0

Doar 165 de flacoane din cel mai eficient medicament din lume împotriva coronavirusului, Remdesivir, mai sunt în spitalele clujene. Medicamentele se află în stocurile celor trei spitale clujene aflate în prima linie a luptei împotriva coronavirusului: Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Recuperare. Pe plan mondial, a apărut o criză a aprovizionării cu Remdesivir, din cauza numărului crescut de îmbolnăviri, care a făcut ca cererea pentru acest medicament să fie mai mare decât capacitatea de producție. 

În aceste condiții, autoritățile adoptă noi măsuri prin care încearcă să limiteze răspândirea coronavirusului. În Dej, de exemplu, a devenit obligatorie purtarea măștii în spațiile publice deschise.

​”Având în vedere creșterea numărului de infectări cu SARS CoV-2 la nivelul municipiului Dej,
Comitetul Local pentru Situații de Urgență, a hotărât în cadrul unei noi ședințe convocate astăzi, 07.10.2020, la Dej, o nouă măsură de limitare și prevenire a răspândirii COVID-19 la nivelul municipiului:
Începând cu data de 7 octombrie 2020, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate SPAȚIILE PUBLICE DESCHISE din municipiul Dej.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor importanța respectării măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19), luate anterior la nivel municipiului, și anume:
1. Respectarea măsurilor de distanțare, purtarea măștii și dezinfectarea mâinilor în mijloacele de transport în comun.
2. Respectarea măsurilor de distanțare și purtarea măștii în stațiile de autobuz.
3. Respectarea măsurilor de distanțare și purtarea măștii în zonele de piață și alte spații aglomerate.
4. Respectarea măsurilor de distanțare și dezinfecție la nivelul unităților de alimentație publică.
5. Respectarea măsurilor de distanțare și purtarea măștii în spațiile publice închise.
6. Respectarea tuturor prevederilor emise de autorități privind limitarea răspândirii COVID 19 de către persoanele fizice și juridice.
Respectarea măsurilor stabilite de Comitetul Local pentru Situații de Urgență, precum și a tuturor prevederilor emise de alte autorități privind limitarea răspândirii COVID-19 va fi asigurată de către Poliția Națională, Jandarmeria, Poliția Locală.
Rugăm cetățenii să fie responsabili și să aplice toate măsurile de protecție stabilite pentru limitarea îmbolnăvirilor”, anunță reprezentanții comitetului local.

De asemenea, la nivelul județului, au fost luate măsuri în legătură cu activitatea școlilor.

Potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar Județean, 10 școli funcționează după scenariul exclusiv online.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a decis ca școlile din municipiile Dej și Gherla, din orașul Huedin și din comuna Florești să funcționeze după scenariul 2. Cluj-Napoca este, la rândul său, foarte aproape de acest scenariu, cu o incidență a cazurilor de coronavirus de aproximativ 1,4 la sută, în condițiile în care pragul la care urmează trecerea la scenariul doi este reprezentat de o incidență de 1,5 la sută. În Cluj-Napoca există, însă, școli care au trecut direct la scenariul 3 sau cel roșu. De exemplu, Liceul Teoretic “Victor Babeș” a trecut la scenariul 3 de funcționare, ca urmare a confirmării a patru cazuri de îmbolnăviri, în trei clase diferite. Tot după scenariul 3 funcționează și colegiile Andrei Mureșanu din Dej și Petru Maior din Gherla. De asemenea, există și școli care au trecut la scenariul galben. Este vorba de Liceul Teoretic “Horea Cloșca și Crișan” și de Liceul Teoretic Elf, precum și de grădinița Universul Copiilor din Cluj- Napoca. Există însă și vești bune, legate de școli care au funcționat 14 zile în scenariul 2 și care au revenit la scenariul 1 de funcționare. Este vorba de Școala Gimnazială Ceanu Mare, de Școala Gimnazială “Lia Manoliu” Cornești și de Grădinița Cu Program Prelungit “Micul Prinț” Cluj-Napoca.

banner