Peste 550 de elevi clujeni care au susținut Evaluarea Națională anul acesta au contestat modul de corectare a lucrărilor la Limba română. Practic, atât elevii, cât și părinții acestora s-au plâns de modul prea drastic și subiectiv în care a fost făcută corectura la această materie. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar al Județului Cluj, lucrările elevilor din județul Cluj au fost corectate de profesori din Sibiu. Diferențele de corectură înregistrate în urma recorectării lucrărilor au fost și de peste 1 punct!!!
La nivelul județului Cluj au fost înregistrate, în total, 863 de contestații. Corectarea lucrărilor de la disciplina Limba și literatura română a lăsat cei mai mulți elevi nemulțumiți: au fost depuse 557 de contestații. La Matematică au fost 256 de contestații (anu trecut au fost 305), iar la Limba și literatura maternă au fost înregistrate 50 de contestații anul acesta (în comparație cu 19 anul trecut).
Din cele 557 de contestații depuse la Română în județul Cluj, 20 de lucrări au fost mărite cu cincizeci de sutimi. Cele mai multe lucrări au fost mărite cu un punctaj mai mare de cincizeci de sutimi, dar care nu depășește un punct, cu 112 lucrări mărite. Pe lângă acestea, două lucrări au fost mărite substanțial, cu un punct și respectiv un punct și douăzeci și cinci de sutimi.
Ce note au fost la Cluj
Elevii au primit note mai mari sau egale cu cinci în proporție de 85,99% (4267 elevi) la disciplina Matematică, iar 175 dintre aceștia au obținut nota 10. Pentru Limba și literatura materna, 94,07% dintre candidați au primit nota mai mare sau egală cu cinci.
Rata de participare în județul Cluj a fost de 96,66%, iar 26 de elevi au obținut media generală 10 la examenul de Evaluare Națională.
Evaluare națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media generală obținută este unicul criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat.
Cel mai recomandat este ca elevii să se auto-evalueze în urma susținerii, pentru a putea aproxima nota obținută și pentru a depune contestații, unde este cazul.
Rezultatele pe țară comparativ cu anul 2022
La nivel național, la Evaluarea Națională de anul acesta, elevii au depus în total 27.128 de contestații, care a reprezentat 8,52% din numărul total de lucrări.
Anul 2023 înregistrează peste 5200 de contestații mai multe față de anul trecut. În 2023 rata mediilor mai mari sau egale cu cinci este de 76,4% din elevi, iar în 2022 de 82,4% din elevi. Totuși, anul acesta numărul elevilor cu media generală zece este aproape dublă față de anul trecut, cu 466 de elevi care au obținut rezultatele admirabile, față de 237 în 2022.
VEZI ȘI:
Cele mai bune școli din Cluj, în funcție de mediile la Evaluarea Națională: un liceu privat, pe primul loc
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: