Teolog din Cluj, atac la petiționarii care cer schimbarea ritualului botezului pentru siguranța bebelușilor: „DIAVOLILOR!”

0
Botezul FOTO Captura YouTube

Ritualul botezului prin scufundarea completă a copiilor în cristelniță este contestat public printr-o petiție semnată de 30 000 de oameni după ce un bebeluș de o lună şi jumătate botezat în Vaslui a ajuns la scurt timp la terapie intensivă iar apoi a murit. Clujeni apropiați de Biserica Ortodoxă iau apărarea tradiției.

Unul dintre aceștia este teologul Valentin Guia:

„Diavolilor!”

„A MURIT UN COPIL DINTR-UN MILION, LA UN BOTEZ ȘI FACEȚI PETIȚII ABSURDE DE BATJOCIRIRE A CANOANELOR SFINTE!!!

ZILNIC MOR 300 DE COPII PRIN AVORT ȘI NU FACEȚI NICI O PETIȚIE, DIAVOLILOR?”

„Un trist și regretabil accident”

Un alt apărător al valorilor și tradiției creștin-ortodoxe, filologul Adrian Papahagi, a creat la rândul său controverse pe pagina sa de Facebook prin poziționarea sa față de acest subiect.

„Un copil s-a înecat la botez, printr-un trist și regretabil accident, care este investigat în acest moment. Dumnezeu să-l odihnească!

Totuși, zeci de milioane de alți copii, printre care cam toți locuitorii României din acest moment, au supraviețuit botezului. Se pare deci că nu e chiar așa o practică riscantă.

Probabil că, în alt colț de țară, neștiut presei și activiștilor, un alt copilaș se va fi înecat în cadă. N-am auzit de petiții pentru interzicerea băii pruncilor (operație care, spre deosebire de botez, se petrece zilnic).

Dar cum să rateze anticreștinii ocazia de-a mai înfiera puțin Biserica, și de-a cere să se mai interzică ceva?”, a scris Adrian Papahagi.

Petiție

O petiție semnată deja de aperoximativ 30 000 de persoane și adresată Bisericii Ortodoxe Române vizează modificarea ritualului botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță.

„Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, BISERICA trebuie să reglementeze urgent această practică!

NU cerem anularea practicii Botezului ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile și chiar absurde!

Cum se poate face?

Prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță și nu cu smuceli și chiar brutalitate, așa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului…

De ce este important?

Moartea bebelușilor din cauza Botezului din cristelniță practicat cu brutalitate prin scufundarea totală în apă – este o tragedie fără margini care aduce durere în loc de bucurie… Acest risc trebuie exclus de-acum înainte!”, se arată în petiție.

Ce s-a întâmplat la Vaslui nu rămâne la Vaslui

„Un copil de o lună și jumătate a fost găsit în stop cardio-respirator la biserică după botez. Acesta a fost resuscitat de echipajul SMURD. A ajuns în stare gravă pe secția ATI, intubat și ventilat mecanic”, declara duminică seara doctorul Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, citat de digi24.ro.

Imagini din timpul botezului au fost publicate de Activenews. Protopopul Doru Budeanu a confirmat pentru presa locală din Suceava că bebelușul a fost scufundat complet în apă, arătând că „botezul se face prin întreita cufundare, după rânduielile Bisericii”.

Medicii legişti nu au anunțat încă exact cauza morţii bebelușului de la Vaslui, dar procurorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă.

Protopopul a mai declarat că a vorbit cu preotul care a oficiat botezul și acesta i-a spus că bebelușul a plâns atât în timpul botezului, cât și după ce a fost scos din apă.

„După câteva minute preotul a sesizat că s-a moleșit, a anunțat imediat la 112 și a venit un echipaj SMURD”, a afirmat protopopul Budeanu, potrivit Monitorul de Suceava.

banner