TERIBIL: Croația se confruntă cu coronavirusul, dar și cu cel mai puternic cutremur din ultimii 140 de ani

1

O adevărată tragedie a lovit Croația. Țara se confruntă și cu pandemia de coronavirus, și cu consecințele celui mai devastator cutremur din ultimii 140 de ani. Centrul istoric al Zagrebului, una dintre destinații turistice apreciate de clujeni, a fost grav afectat. Cutremurul de zilele trecute a avut 5,5 grade pe scara Richter.

Catedrala romano-catolică, bazilica Preasfintei Inimi a lui Isus și palatul cardinalilor se află printre edificiile care au avut de suferit de pe urma cutremurului, spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Zagreb, părintele Borna Puskaric.

Cutremurul a produs și victime omenești. Una dintre ele a fost o adolescentă, spune părintele Borna Puskaric.

Cealaltă victimă a fost un bărbat care lucra la consolidarea unor clădiri avariate. Din păcate, un perete s-a prăbușit peste el.

Acum, locuitorii Zagrebului încearcă să refacă rapid capacitatea spitalelor croate de a-i trata pe cei în suferință. Au fost zile întregi în care pacienții au stat sub cerul liber, îngrijiți de cadrele medicale. Croații trebuie să înfrunte și consecințele pandemiei de coronavirus. De asemenea, trebuie să refacă rapid școlile și grădinițele. Potrivit estimărilor Primăriei din Zagreb, nimeni nu poate spune dacă 100 de clădiri școlare vor putea funcționa în septembrie, când este programată reînceperea anului școlar. Deocamdată, cursurile au loc on-line. Croația privește cu speranță și spre celelalte state europene, care ar putea acorda ajutor pentru normalizarea situației. Chiar dacă celelalte țări europene se confruntă cu probleme fără precedent provocate de coronavirus, croații sunt încrezători că prietenii lor europeni nu îi vor abandona.

banner