Topul joburilor care nu existau acum 10 ani

0

In ultimii ani, evolutia rapida a tehnologiilor moderne, dezvoltarea unor platforme online si ritmul tot mai intens al vietii ne-au schimbat radical nevoile, modul in care functioneaza creierul nostru, dar si comportamentul nostru din viata de zi cu zi. In acest context, piata muncii s-a transformat la randul ei semnificativ, astfel ca astazi putem discuta despre numeroase joburi care nici nu existau cu zece ani in urma.

Oferta de locuri de munca este acum mai variata ca niciodata, iar abilitatile digitale si capacitatea de adaptare sunt aptitudini care, in unele cazuri, pot cantari mai greu decat studiile sau experienta. Schimbarile, insa, nu se opresc aici.

Care sunt joburile care nu existau acum zece ani

Impactul tehnologiei s-a resimtit din plin in piata muncii, astfel ca, in prezent, putem discuta de o gama larga de posturi care necesita doar cateva cunostinte digitale de baza. In plus, procesele de lucru decurg acum mult mai simplu, mai ales ca o buna parte din munca zilnica poate fi organizata si realizata prin intermediul smartphone-ului.

Un caz interesant este cel al serviciilor de food delivery, care, in ultimii ani, au cunoscut o dezvoltare accelerata, amplificata acum si de pandemie.

In consecinta, cererea de livratori este tot mai mare, iar cei care vor sa se angajeze au nevoie doar de un smartphone pe care sa-si instaleze aplicatiile si de un mijloc de transport cu ajutorul caruia sa se deplaseze mai usor catre destinatia la care trebuie sa livreze comanda.

Totul este automatizat pana in cele mai mici detalii, de la preluarea comenzii si gasirea unui livrator in timp util, pana la directionarea acestuia spre adresa clientului, aplicatia oferind suport constant pe tot parcursul livrarii.

Printr-un proces similar trec si soferii serviciilor de ride-sharing, pentru care exista, de asemenea, o cerere uriasa pe piata, in special in orasele mari. Cu ajutorul unor aplicatii instalate pe telefon, acestia isi pot face cont pentru a prelua clienti pe care sa ii transporte dintr-un loc in altul.

Insa nu doar serviciile de curierat au avut de castigat de pe urma evolutiei tehnologice. Pentru a tine pasul cu inovatiile din domeniu, Medicina este un alt domeniu care s-a adaptat la schimbarile impuse de tehnologia, astfel ca, in zilele noastre, auzim tot mai des despre telemedicina.

Medicii folosesc acum tehnologia telecomunicatiilor pentru a primi analize si investigatii medicale, pentru a transmite interpretarea lor, dar si pentru a oferi consultatii de la distanta.

Si domeniul relatiilor cu clientul a trecut prin schimbari semnificative ca urmare a impactului adus de noile tehnologii.

Desi comunicarea a fost automatizata, iar botii se ocupa acum sa ofere informatiile de baza pentru clienti, interactiunea umana nu poate fi inlocuita in totalitate, astfel ca au aparut multe posturi de digital call-center operator.

Un astfel de rol presupune preluarea dialogului cu clientii ale caror nevoi nu au fost rezolvate in urma interactiunii standard cu botii.

Bineinteles, dezvoltarea tuturor acestor aplicatii, platforme online si retele sociale a devenit o nevoie in sine, astfel ca au aparut numeroase joburi in jurul lor.

De la dezvoltatori de aplicatii mobile si social media specialists la creatori de continut urmariti de milioane de oameni, internetul si ramificatiile sale au devenit in prezent surse de venit pentru tot mai multe persoane.

In topul joburilor nou aparute se numara astazi

1. Livratorul (Food Delivery)
2. Soferul de ride-sharing
3. Digital call-center operator
4. App Developer
5. Social Media Specialist
6. VR/AR designer
7. Producator de podcast
8. Telemedic
9. Online streamer
10. Creator de continut / Influencer

Tech Academy – cursuri pentru digitalizarea Romaniei pentru 660 de angajati. 90% dintre cursanti vor obtine si diploma recunoscuta de ANC

Contrar faptului ca ne mandrim cu o comunitate respectabila de specialişti IT si cu viteze de internet greu de egalat, Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveşte nivelul general de alfabetizare digitala a populaţiei, conform ultimului raport despre indexul de digitalizare realizat de Banca Europeana de Investiţii.

Tech Academy este un proiect al carui principal obiectiv este de a contribui activ la digitalizarea fortei de munca din Romania.

Fiecare cursant va beneficia de 10 ore de consiliere profesionala pentru stabilirea actiunilor viitoare si identificarea nevoilor de instruire conform aptitudinilor actuale.

Ulterior, toti cursantii vor participa la IT Bootcamp, un program accelerat de 80 de ore de dezvoltare a competentelor digitale.

Cine poate participa la Tech Academy?

Conform reprezentantilor proiectului, participarea la Tech Academy este voluntara, iar grupul tinta va fi compus din minim 660 de persoane, angajati cu contract individual de munca (cu norma intreaga sau cu timp partial), inclusiv PFA si intreprinderi individuale, cu domiciliul sau resedinta in regiunile Sud Vest, Sud si Sud Est si varsta cuprinsa intre 25 si 64 ani.

“Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman”