Traficul pe Aeroportul din Cluj a scăzut cu 94%, 200 de angajați trimiși în șomaj tehnic

0

Traficul aerian al Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca a scăzut cu aproximativ 94 la sută în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, și de 57% pe luna martie, în comparație cu 2019, potrivit directorului David Ciceo.

Din această cauză, conducerea aeroportului a luat trimis în șomaj tehnic două treimi dintre angajați, adică 200 de persoane din 300. Este vorba, în cea mai mare parte, despre operatori, șoferi și mecanici, însă potrivit conducerii aeroportului clujean, de măsura șomajului tehnic au fost afectate toate departamentele aeroportului. 18 persoane care cumulau pensia cu salariul și-au reziliat contractele de muncă cu aeroportul, mai spune directorul aeroportului, David Ciceo.

De asemenea, a fost reziliat contractul de servicii de pază, iar 40 de angajați ai aeroportului au fost relocați pentru a asigura acest serviciu de pază în locul firmei contractate anterior.

Scăderea traficului aerian pe aeroportul din Cluj a început abrupt încă din luna martie. 86 la sută dintre cursele aeriene erau cele externe, iar multe dintre acestea erau spre cele mai afectate țări europene de pandemia de coronavirus, spune directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

În prezent, aeroportul din Cluj mai are un singur zbor regulat al companiei Wizzair spre Malmo, Suedia, precum și zboruri charter care duc muncitori români spre Germania, până în data de 17 mai.

În acest context, conducerea aeroportului clujean dorește să ceară amânarea plăților pentru creditul luat pentru construirea unei noi piste de aterizare. Valoarea creditului este de 45 de milioane de lei, iar valoarea unei rate anuale este 3,5 milioane de lei.

Cererea de amânare a ratelor, însă, trebuie aprobată și de Consiliul Județean Cluj, care este garantul acestui credit. Estimările experților arată că este nevoie între un an și trei ani pentru a reveni la nivelul de trafic aerian anterior pandemiei de coronavirus.