Un cuplu a strâns mii de fosile de moluște vechi de milioane de ani de pe dealurile din județul Cluj

0
Foto: Cosmin Giurgiu/Agerpres

Un colecționar și logodnica sa au adunat, timp de patru ani, peste 2.000 de fosile de melci și scoici cu o vechime de zeci de milioane de ani. Acestea au fost colectate de pe dealurile calcaroase din zona cunoscută sub denumirea de Țara Călatei, care include localități din județele Cluj și Sălaj.

“A devenit un hobby care s-a dovedit extrem de interesant, să cunoşti forme de viaţă de acum multe milioane de ani. E fascinant să ţii în palmă ceva care ştii că a trăit acum 30-50 de milioane de ani, în spatele casei tale”, a spus Cosmin Giurgiu.

Povestea fosilelor, ce provin din perioada eocenului, a început în plină pandemie, în 2020, când Cosmin Giurgiu şi logodnica sa, Lavinia Hagău, au luat decizia de a părăsi Floreştiul, suburbie a municipiului Cluj-Napoca, pentru a se muta în Văleni, o mică localitate din judeţul Cluj.

“Am aflat că, de fapt, aici a fost acum multe milioane de ani o mare iar acum stăm, de fapt, pe un fund de mare. Am studiat puţin şi straturile geologice şi am învăţat unde să ne uităm pe un deal pentru a găsi fosile. Nu era dată să ieşim şi să nu descoperim ceva. Am umblat pe toată zona, aliniamentul Râşca – Mănăstireni – Văleni – Ciuleni – Bociu, în prima fază. Apoi ne-am extins pe văile Nadăşului şi Căpuşului, în Cluj şi Valea Almaşului în Sălaj, adică toată Ţara Călatei”, povesteşte Cosmin Giurgiu.

Iniţial, s-a dorit realizarea unui muzeu fosilifer, însă lipsa fondurilor şi a sprijinului din partea autorităţilor a făcut imposibilă concretizarea acestei idei, motiv pentru care Cosmin şi Lavinia au luat decizia de a amenaja în casa lor din Văleni o încăpere unde să fie expuse fosilele.

În paralel, cei doi colecţionari vor continua explorările pe dealurile din împrejurimi, potrivit unui reportaj Agerpres.