Vaccinarea cu AstraZeneca, la liber

0

Autoritățile centrale din România vor ca vaccinarea cu AstraZeneca să fie permisă pentru toți cei care solicită să primească acest ser. O circulară emisă ieri de CNCAV permite centrelor de vaccinare să inoculeze la cerere toate persoanele care se prezintă, indiferent dacă au sau nu programare electronică, potrivit RFI România.

Decizia autorităților de a da liber la vaccinarea cu serul anglo-suedez vine în ziua în care 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca sosesc la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Aceste doze vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Până în prezent, România a primit peste 1.300.000 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca și doar 400.000 de persoane au fost imunizate cu acest tip de vaccin.

Pe platforma de vaccinare sunt libere aproximativ 70 de mii de locuri pentru vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce pe listele de așteptare se află 5.500 de oameni. Spre comparație, pentru Pfizer așteaptă peste 400.000 de persoane, iar pentru Moderna sunt pe liste aproape 20.000 de persoane.

Până la ora actuală 2.326.484 de români s-au vaccinat anticovid – 890.754 au primit prima doză, 1.435.730 au făcut rapelul.

Premierul Florin Cîțu a lansat în această dimineață un nou apel pentru ca populația să se vaccineze.

“Vă încurajez pe toți să vă vaccinați. Este SINGURA cale de a scăpa de pandemie. Pentru revenirea cât mai rapidă la normalitate este nevoie de un efort comun. Doar dacă ne implicăm cu toții, dacă suntem responsabili și respectăm în continuare măsurile sanitare, este posibil să ne reluăm viețile de dinainte de pandemie”, a scris șeful Executivului pe pagina sa de socializare.

banner