VERSANTUL PARTIZANILOR: Cum onorăm memoria lui Teodor Șușman

0

Președintele Clubului Monarhiștilor Clujeni, Cornel Jurju, a lansat ideea unui memorial care să îi onoreze pe luptătorii anticomuniști din Munții Apuseni. Figura centrală a acestui demers este Teodor Șușman, primarul din Răchițele.

Teodor Șușman a fost primar independent, apropiat de PNL și de PNȚ. O personalitate puternică, el a intrat în conflict cu partidele extremiste. Mai întâi, a fost demis din funcția de primar de către legionari, iar mai apoi de către comuniști, în condițiile în care, după 1941, el revenise la conducerea comunei. În mod sugestiv, cel care a fost principalul dușman al lui Teodor Șușman a fost Suciu Pașcu, legionar care s-a ”convertit” apoi la comunism și care a devenit omul noului regim.

Memorialul propus de Cornel Jurju ar fi organizat sub forma unei gospodării moțești, care să pună în valoare amintirea luptătorilor anticomuniști. Gospodăria va include și o șură, deoarece mulți dintre luptători se ascundeau iarna în aceste anexe, precum și un bordei de tipul celor săpate de cei care se opuneau comunismului. De asemenea, amenajarea acestui memorial, denumit Versantul Partizanilor, este un soi de răzbunare simbolică: comuniștii au distrus total gospodăria familiei fostului primar din Răchițele, denumită de săteni ”Raiul lui Șușman”. Acest gest a fost o tentativă de a șterge din memoria colectivă figura lui Teodor Șușman și a fiilor săi.

Istoricul Cornel Jurju a realizat demersuri consistente de istorie orală în zona Munților Apuseni, pentru a încerca să salveze de la uitare poveștilor luptătorilor anticomuniști. Versantul Partizanilor va fi un proiect asumat de Clubul Monarhiștilor Clujeni, organizație membră a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Proiectul a fost prezentat în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.


banner