#vestibune: Prima ambulanță din lume pentru transportul bolnavilor de coronavirus, construită în Cluj – Inovația a fost omologată de World Record Academy

1

O companie din județul Cluj a intrat în lista recordurilor, ținută de World Record Academy. Firma Deltamed din Gilău, specializată în construirea de ambulanțe, a amenajat prima ambulanță din lume pentru transportul pacienților infectați cu coronavirus. Deltamed a livrat, de-a lungul anilor, sute de ambulanțe către serviciile județene de specialitate, către SMURD și către companii private de ambulanță.

Compania clujeană a folosit platforma unei dubițe 4×4 construită de compania germană Mercedes, pe care a amenajat o adevărată cameră de izolare de mici dimensiuni. Platforma auto este din clasa Mercedes Sprinter.

Ea este dotată cu filtre de tip HEPA, printre cele mai sigure din lume. Pereții acestei camere de izolare ambulante sunt confecționați din sandwich-uri de oțel inoxidabil, care permit utilizarea celor mai puternici dezinfectanți. Camera are un sistem de presiune negativă, care nu permite agenților patogeni din aer să pătrundă în exterior. Această ambulanță poate fi utilizată și pentru intervenții obișnuite, nu doar în cazul bolilor infecțioase, cum ar fi cea provocată de coronavirus.

În condițiile în care ambulanța este folosită pentru o intervenție la un accident rutier, de exemplu, poate asigura transportul a șase pacienți: patru pe paturi și doi în scaune speciale. Dacă este cazul, pot fi utilizate două tărgi sau chiar un pat de spital. Reprezentantul companiei clujene, George Oșan, spune că ar capacitatea de a produce 30-40 de astfel de ambulanțe pe lună. Prețul unei asemenea ambulanțe variază între 140.000 și 200.000 de euro, în funcție de dotări.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
banner