VIITORUL E AICI: POLIȚIA îi supraveghează cu DRONE pe clujeni

0

VIITORUL este aici: Poliția îi supraveghează cu drone pe clujeni. Pretextul este oferit de pandemia globală de COVID 19. 

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, este cel care a argumentat printr-un clip video așa-zisa necesitate a măsurilor de supraveghere prin fotografiere și videofilmare aeriană cu ajutorul aeronavelor fără pilot.

„Având în vedere contextul epidemiologic actual, precum și necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a respectării măsurilor impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii COVID-19, Instituția Prefectului – Județul Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, anunță implementarea unui Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriană a Zonei Metropolitane Cluj, cu ajutorul aeronavelor fără pilot (dronelor)”, informează Prefectura Cluj.

Supravegheați la domiciliu

Instituția susține că se vor urmări, în principal, următoarele aspecte:

Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;

Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);

Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;

Prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.

Prefectura arată că „popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel.

Mesaje audio transmise din drone

Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției.

”Respectați toate reglementările autorităților. Stați în casă! Ieșiți din locuință numai pentru a merge la serviciu sau pentru urgențe. Suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră” este mesajul pe care clujenii îl pot auzi pe străzi, atunci când dronele de supraveghere trec pe deasupra.

Locațiile de acțiune vor fi stabilite zilnic, în funcție de mai mulți indicatori specifici, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat”, susține prefectura.

La acțiuni vor participa polițiști din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și personal MAPN, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol. Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite.

Prefectura promite că înregistrările foto-video, proprietate a Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

banner