Vin banii pentru români! Unde și cum se vor putea folosi tichetele sociale – Află magazinele care acceptă cardurile

0

Românii vor putea beneficia în curând de suma de 250 de lei, banii alocați pentru hrană persoanelor din categoriile vulnerabile, precum pensionarii, persoanele cu dizabilități, familiile cu doi copii și venituri mici, familiile monoparentale, etc. Până la finalul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi banii.

Alimentarea cardurilor se realizează în patru transe de câte 250 de lei, banii fiind virați pe carduri o dată la două luni. Românii care vor primi cardurile le vor putea folosi la aparatele de tip POS pentru a plăti cumpărăturile alimentare.

Cum și unde se vor putea folosi cardurile pentru tichetele sociale?

Până la 1 iulie, aproximativ 500.000 de români vor putea beneficia de tichetele sociale de sprijin pentru alimente. Voucherele constau în carduri pe care oamenii le vor primi prin Poșta Română și pe care le vor putea folosi pentru plata cumpărăturilor.

Cardurile sunt alimentate cu bani de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și vor fi livrați în patru tranșe de câte 250 de lei până la finalul anului în curs. Este important de știut că românii nu pot retrage banii de pe carduri la bancomate, acestea fiind destinate doar plății la POS.

Oamenii vor putea folosi cardurile extrem de ușor. Odată ce le primesc, ei vor putea plăti cu ele direct la POS în magazine, fără să mai fie necesară vreo activare. Totuși, este important de precizat faptul că aceste carduri nu vor putea fi folosite peste tot, ci doar în magazinele în care se poate plăti cu cardul.

Mai mult decât atât, cu acestea se vor putea achita cumpărăturile din magazinele partenere, din lanțurile mari de hipermarketuri și supermarketuri, dar lista întreagă a acestora a fost publicată de MIPE și poate fi consultată aici!

„Și aceste tichete, ca orice bon valoric, vor putea fi utilizate în unitățile cu care emitenții de tichete au convenții și, pe baza acestora, vor putea fi achiziționate doar alimente și/sau mese calde”, a transmis Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Ce categorii de români vor primi tichetele sociale în 2022?

Categoriile de beneficiari ai acestor tichete sunt:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) persoanele, copii și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) persoanele fără adăpost, astfel cum sunt reglementate de prevederile legale în vigoare”, a transmis Ministerul Muncii și Protecției Sociale.