Vine vacanța de primăvară: No hai în Maramureș!

0

Când spui Maramureș, gândul te duce automat la tradiții, artă și cultură bine conservate. Aici descoperi sufletul satului românesc și tot ce înseamnă viața autentică de la țară. Pregătește-te să vezi Maramureșul via Wens!

Mergem mai întâi la Săcel, unde-i musai să vezi Moara lui Mecleș, o moară tradițională cu apă care a fost construită în 1907, pe Valea Izei, de bunicul proprietarului. Badea Mecleș se încăpățânează să țină moara, și acum, în bună rânduială.

Continuăm excursia noastră și ajungem la Dragomirești. Aici vizităm Muzeul Țărăncii Române. Acesta este unic în țară și este primul muzeu dedicat exclusiv femeii. Fiecare obiect are o poveste și o tradiție legată de el, pe care te invităm să le descoperi direct de la localnici.

Dacă tot suntem în această parte de țară, îți propunem o altă aventură a întoarcerii în timp: trenul cu aburi, de fabricație românească, își așteaptă oaspeții. Începe călătoria cu Mocanița!

Iarna, când temperaturile sunt scăzute, se merge doar cu vagoanele închise. Acestea sunt încălzite cu sobe pe lemne. Trenul merge încet, tocmai bine pentru a cuprinde cu privirea toate frumusețile Văii Vaserului, satele pitorești și pădurile dese.

Călătoria dus-întors durează între 5 și 6 ore, iar distanța parcursă este de 21.6 km. Din acest punct și până la granița cu Ucrania mai sunt doar 4 km. Pe drum, Mocănița mai și oprește, atât pentru turiști, cât și pentru a fi alimentată cu apă și lemne. Într-unul dintre aceste popasuri poți cumpăra mâncare, cafea, băuturi și gustări tradiționale.

Mergem mai departe, în călătoria noastră prin Maramureș, pentru a descoperi bogățiile spirituale care fac parte din patrimoniul UNESCO. Ajungem la Ieud unde vom descoperi două biserici vechi, cunoscute în lumea largă. Biserica din Ieud Deal este poate cea mai vestită dintre toate bisericile de lemn. Apoi, pașii ne vor plimba pentru a descoperi frumusețea bisericii din Ieud Șes.

Mergem apoi să vedem cea mai înaltă construcție de lemn din Europa, biserica mănăstirii de maici din Bârsana. Turla bisericii se înalță impunatoare peste văile dimprejurul ei până la înălțimea de 62 metri.

Revenind cu picioarele pe pâmânt, cu bateriile încărcate și mai bogați sufletește, suntem pregătiți pentru o nouă săptămână de lucru!

Te invităm să descoperi și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea nu este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!