În fiecare an, pe 1 noiembrie, credincioşii, catolicii, greco-catolicii, ortodocşii, protestanţii şi reformaţii din Transilvania, Banat şi Maramureş sărbătoresc Luminaţia, care mai poartă numele şi de Ziua Morţilor. Se spune că în această noapte sufletele morţilor vizitează lumea celor vii. Cimitirele se transformă în oaze de lumină datorită lumânărilor aprinse pentru cei morţi.
Originile Luminaţiei
Luminaţia este cunoscută şi sub denumirea de Ziua Morţilor. Sărbătoarea are origine celtică şi a fost adusă de catolici în regiunile din Nord-Vestul şi Sud-Vestul teritoriului românesc.
În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană şi cele Protestante, sărbătoarea Tuturor Sfinţilor se sărbătoreşte pe 1 noiembrie, după calendarul Gregorian. În bisericile orientale, în cele Ortodoxe, cele Greco-Catolice, în prima duminică după Rusalii este sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, potrivit crestinortodox.ro.
„În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Luminația în seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoţii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenirea morţilor”, precizează sursa citată.
Tradiţii şi obiceiuri
Potrivit tradiţiei, în noaptea Luminaţiei, porţile dintre cele două lumi se deschid, iar cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze.
Tradiţia bisericilor Romano-Catolice şi Greco-Catolice spune că o parte din sufletele celor morţi care nu au fost sfinţi ajung în purgatoriu unde se curăţă de păcate pentru a putea intra în rai.
De ziua Morţilor, preoţii ortodocşi, la cererea familiilor, pot oficia slujbe de pomenire pentru sufletul răposaţilor.
De asemenea, preoţii fac rugăciuni în timpul liturghiei pentru sufletele celor plecaţi dintre noi.
Printre simbolurile Zilei Morţilor se regăsesc lumânările, candelele şi florile. Simbolul principal al Luminaţiei este lumânarea. Se crede că lumina lumânărilor ajută spiritele rătăcitoare să îşi regăsească drumul spre odihna veşnică.
În unele sate, familiile pun pe masă un tacâm în plus, deoarece se consideră că sufletele celor morţi merg în locurile dragi.
În unele zone din Ardeal, oamenii duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie pe care le oferă copiilor.
Totodată, credincioşii lasă lumina unei lumânări aprinsă peste noapte, pentru ca cei dragi plecaţi dintre noi, să îşi găsească drumul spre casă.
Există credincioşi care de Ziua Morţilor pregătesc o masă îmbelşugată pentru cei sărmani, deoarece potrivit tradiţiei, cei ce oferă pomană pe pământ, vor ajunge la sufletele celor morţi.
VEZI ȘI:
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – Cine a fost acesta și ce tradiții sunt în această zi
Obiceiuri și tradiții de Rusalii – Află ce rol au în popor frunzele de tei
Solstițiul de vară 2024 – Tradiții și superstiții
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: