Clubul oamenilor de afaceri vorbitori de limba germană din Transilvania de Nord, DWNT, împlinește anul acesta 10 de ani. Ce face acest club pentru membrii săi, dar și pentru comunitate, aflați de la Ludger Thol, președintele și fondatorul DWNT.
”Acum 17 ani am ajuns la Cluj, un grup de cinci prieteni. Așa s-a născut ideea unui club de afaceri german la Cluj, pentru că nu eram doar noi cinci aici, ci eram mai mulți. Așa s-a născut această platformă de contact de business între oamenii de afaceri germani”, a declarat Ludger Thol, fondatorul DWNT, în emisiunea Business cafe de la Via Cluj TV, moderată de Anca Dinu.
Cum devine cineva membru în DWNT? Este foarte simplu să devii membru în acest club, dacă vorbești limba germană, dacă compania pentru care lucrezi sau pe care o deții are legături comerciale cu Germania sau spațiul germanofon, poți depune o cerere pentru a adera la acest club, iar consiliul director poate aproba cererea respectivă.
De ce să faci parte din acest club de afaceri? Rațiunea clubului este de a oferi membrilor săi o platformă pentru schimburi de idei, de contacte, pentru networking. DWNT are o relație bună și cu autoritățile, iar membrii clubului pot beneficia în acest sens. În plus, clubul oferă membrilor informații de actualitate cu privire la schimbările care apar în plan legislativ, mai ales cu privire la legislația fiscală, legislația muncii etc.
Un alt motiv pentru care firmele germane prosperă în Cluj și în Transilvania este pentru că aici au găsit forță de muncă bine calificată, vorbitoare de limba germană.
”Firmele germane caută absolvenți bine pregătiți, au nevoie de forță de muncă calificată. DWNT face frecvent prezentări ale unor firme la universități, ține conferințe pe teme inspirate din practica noastră curentă, lucru foarte apreciat de studenți”, a mai declarat Ludger Thol.
Însă, în ultima vreme, a devenit problemă găsirea forței de muncă, în special în marile orașe, atât pentru firmele germane, cât și pentru celelalte de pe piață.
”Oferim și consultanță pentru firmele care vor să se stabilească aici. De multe ori, le spunem să nu își concentreze eforturile în marile aglomerări urbane. Există multe regiuni atractive din punctul de vedere a unei potențiale investiții, cum ar fi forța de muncă bine pregătită, zone, de pildă, cu o tradiție în siderurgie. Dacă lucrezi în acest domeniu, mai bine te îndrepți către acea zonă. Cred că încă există suficiente posibilități de dezvoltare pentru viitor”, a mai declarat Ludger Thol.
Despre viitorul economic al României, președintele DWNT este încrezător. El crede că acum viitorul este investiția în inovare și cercetare.
”Eu cred că situația este încă una bună. Pot să dau exemplul firmei mele: în prezent derulăm două proiecte de dezvoltare de tip greenfield și, în ciuda tuturor avertismentelor, predicțiilor negative, constatăm că există investitori care vor să înceapă o afacere de la zero, să pună bazele unei afaceri durabile aici”, a mai spus Ludger Thol.
România s-a confruntat de-a lungul timpului și cu situația în care forța de muncă calificată pleacă din țară, poate chiar în Germania, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. ”Cred că acest trend va încetini și chiar se va opri. În viitor, eu îmi imaginez că vor fi tot mai mulți români bine pregătiți mulțumiți la locul de muncă, remunerați așa cum se cuvine. Sper ca în viitor această fugă a creierelor din România să se oprească”, a mai declarat Ludger Thol.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: