10% dintre români cred că pandemia de COVID-19 este o minciună, 55% vor să se vaccineze

0

Puțin peste 10% dintre români cred că pandemia de coronavirus este o minciună, nu este reală, arată un sondaj realizat de INSCOP Research și Verifield, în colaborare cu UBB.

Același studiu arată că peste 55% dintre români declară că intenționează să se vaccineze anti COVID19 în cursul acestui an. Studiul mai arată și că, din eșantion, cu preponderență persoanele peste 45 de ani, cei cu educație mai ridicată, inactivi pasivi sau gulere albe, locuitorii din București și din urbanul mare cred că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a ne apăra față de unele boli.

Potrivit studiului, 68.3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate, 17.2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, iar 10.4% că este o minciună. 4% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică a studiului arată că cei peste 45 de ani, cei cu educație mai ridicată, locuitorii din București și urbanul mare, din regiunile Vest, Nord-Vest și București Ilfov și cei cu un venit lunar peste 2000 lei cred într-o proporție mai mare decât celelalte categorii că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate.

Tind să creadă că epidemia de coronavirus este o minciună mai ales: tinerii, cei cu un nivel de educație mai scăzut, inactivi potențial activi, rezidenții din orașele mici sau mediul rural, cei fără venit sau cu un venit redus, sub 1000 lei.

Ioan Hosu, doctor în sociologie, director al Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială din cadrul Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, spune că această diferență de opinie între tineri și persoanele de peste 45 de ani este legată de efectele mai blânde ale bolii asupra copiilor și tinerilor, dar și de sursele de informare ale acestora.

”Asta e o problemă ce ține de lumea în care trăim: o diversitatea foarte mare a surselor de informare, unele sunt bune, altele nu sunt bune. Unii își fac meseria de comunicatori, jurnaliști, PR, advertiseri, publicitari, alții încearcă doar să câștige notorietate, punând în paranteză valoarea de adevăr, realitatea, datele factuale. În acest context, suntem într-o situație de criză. Tinerii resimt acut lipsa de socializare, alții ăși pierd locul de muncă, alții își văd veniturile diminuate și atunci dimensiunea emoțională este cea care domină atunci când lumăm decizii și raportul emoțional-rațional este în favoarea emoției. E mult mai confortabil să alegi informația care îți convine, chiar dacă e cea nefericită, fasă, pentru că evistăm ceea ce se numește disonanță cognitivă”, a explicat sociologul Ioan Hosu.

Câți români vor să se vaccineze?

O altă cifră relevantă a studiului este legată de intenția de vaccinare: 55 dintre respondenți au spus că vor să se vaccineze. Din cei 40% care au răspuns că nu doresc să se vaccineze, jumătate au declarat că și-ar putea schimba părerea despre acest subiect.

Principalele motive invocate de cei care nu intenționează să se vaccineze sunt: teama de posibile reacții adverse (30.9%), neîncrederea în eficiența vaccinului (26.8%) și informațiile insuficiente despre vaccinarea anti COVID 19 (14.7%). 12.7% își justifică refuzul de a se vaccina prin faptul că nu cred că virusul Covid-19 există, iar 5.8% menționează că sunt împotriva vaccinurilor, în general, iar 8.2% invocă alt motiv.

Studiul arată că teama de reacții adverse este invocată mai ales de: femei, persoane peste 30 de ani, cei cu un nivel de educație mai scăzut, cei cu un venit între 1000 și 2000 lei. Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021 de institutul Inscop, pe un eșantion reprezentantiv de 1200 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,8%. Datele integrale ale studiului pot fi găsite pe site-ul institutului de cercetare: inscop.ro.