Câți bani dă statul pe educație? Simion Hâncescu, FSLI: Insuficienți!

0

Simion Hâncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, spune că Guvernul României a greșit atunci când nu a crescut salariile profesorilor, atunci când le-a crescut pe cele ale medicilor.

”A fost o măsură nedreaptă și total neinspirată pentru că de 1 septembrie 2020 cadrelor didactice ar fi trebuit să li se mărească salariile cu aproximativ 300 de lei. Aceasta ar fi fost creșterea, în medie, pentru un profesor: 300 de lei net. (…) Foștii guvernanți au spus că prioritară este Sănătatea, că medicilor li se vor mări salariile din momentul apariției legii. Nu am comentat acest lucru. Toată lumea știe că în lume salariile medicilor sunt cele mai mari și medicii sunt plătiți foarte bine. Am așteptat și noi crezând că se va întâmpla și cu educația, profesorii să aibă, cu o întârziere, această mărire. Din păcate, s-a prorogat acea lege până la 1 septembrie 2021, dar nu mai avem nicio speranță că vom vedea această mărire la 1 septembrie 2021. Vedem tot felul de deontologi și specialiști ai Băncii Naționale care spun că după alegeri vom intra într-o perioadă de restricții, unii spun de înghețarea salariilor, alții chiar de tăieri, ceea ce ar fi dezavantajos pentru Educație, pentru că salariile sunt extrem de mici”, a spus Simion Hâncescu.

Liderul sindical a mai spus că sunt domenii (și sunt exemple chiar din Cluj), în care profesori universitari să aibă salarii mai mici decât angajați cu studii medii. ”Aceasta a fost marea greșeala a Legii 153, că nicăieri într-o țară civilizată, salariile din administrație nu sunt mai mari decât în educație. Or la noi s-a întâmplat această nedreptate. Aceasta este cauza care îndepărtează pe tinerii performanți să ajungă profesori”, a mai spus liderul sindical din Educație.

În România, un profesor începător ia aproximativ 2000 de lei, iar un profesor după 40 de ani de muncă poate să ajungă la 3.500 de lei salariu, potrivit lui Simion Hâncescu.

”Aceste partide care râvnesc să ajungă la guvernare ar trebui să facă un legământ, un angajament către această țară că Educația trebuie să devină o prioritate faptic și nu scriptic, pentru că s-a clamat…Am avut și Legea Educației are zice că Educația va primi 6% din PIB. Realitatea arată că suntem subfinanțați. Din păcate, România este codașă: 3 virgulă ceva la sută pentru Educație. Și am văzut nevoile Educației în această perioadă. Infrastructură din România este la pământ. Este inadmisibil să mai avem 2000 de clădiri care au toaleta în fundul curții. Este inadmisibil ca până acum nu toate școlile să fie conectate la internet”, a mai precizat Simion Hâncescu.

În urmă cu două săptămâni, liderii FSLI au trimis o adresă primului ministru prin care au solicitat creșterea valorii din produsul intern brut, acordat Educației, în condițiile în care recomandările europene sunt de 10 procente.

Simion Hâncescu spune că nu a primit niciun răspuns de la Guvern nici la această ultimă adresă, nici la cele anterioare depuse.

banner