România, între ”decrețeii” lui Ceaușescu și mișcările anti-avort

0

O parte dintre români își aduc aminte ce a însemnat pentru o generație de copii și părinți, Decretul 770, dat de Ceaușescu la mijlocul anilor 1960 (din 1966, mai exact). Decretul interziciea avorturile în România, din dorința de a stimula creșterea populației. Pedepsele erau dure, de la 3 la 5 ani de închisoare.

În 1967, rata fertilității a devenit dublă față de anul precedent, dar efectul nu a durat mult timp, căci în 1973 rata fertilității a revenit la nivelul mediu de 2,4 copii născuți de o femeie.

Această scădere în timp a efectului s-a datorat numărului mare de avorturi efectuate clandestin. Deoarece acestea erau efectuate în condiții medicale precare, s-a înregistrat un număr foarte mare de decese.

După 1989, legea dată de regimul Ceaușescu care a dus la nașterea ”decrețeilor”, nu a mai fost în vigoare.

Acum, România este a doua țară la nivel mondial, după Rusia, în care au fost avortaţi în ultimii 60 de ani un număr de copii mai mare decât populația actuală a țării.

Astfel, conform datelor statistice, un număr de peste 22 de milioane de avorturi au fost făcute din 1958 până în 2016, date preluate doar din informațiile furnizate de spitalele de stat, clinicile private nefiind obligate să transmită numărul de întreruperi de sarcină efectuate.

De la aceste cifre care reflectă o realitate au pornit cei care organizează, în perioada 6 martie – 14 aprilie, Campania 40 de zile pentru viață. Trecătorii îi pot vededea pe voluntarii campaniei pe str. Clinicilor colt cu Victor Babeș, în fiecare zi între orele 7.00-19.00. Organizatorii campaniei spun că este un mod pașnic de a aborda criza avortului.

Aflați mai multe despre campanie, dar și despre alte evenimente adiacente (cu ar fi cursuri pentru părinți cu privire la educația sexuală a copiilor lor), din emisiunea România via Cluj. Invitate: Camelia Petrule și Liliana Chelcan, organizatoare ale campaniei.

Campania presupune mai mult decât sensibilizarea trecătorilor prin pancaret cu mesaje anti-avort. În 10 martie, va fi vernisată expozitia Obiectiv cu vedere la viață, pe Bd. Eroilor, în care trecătorii vor putea vedea fotografii cu bebeluși în toate cele 9 luni de viață intrauterină.

În 15 martie, de la ora 18.00, la Cinema Dacia, va avea loc Conferința Părinți pentru copii – eveniment destinat părinților care vor să se implice activ în educația sexuală sănătoasă a copiilor lor. Părinții își pot aduce copii pentru care se va organiza un program de jocuri într-o sală alăturată animat de un grup de voluntari.

În 18 martie va avea loc Conferinta O viata = O generație, de la ora 19.00, în Sala Europa a Casei de Cultură a Studenților, dedicată implicațiilor avortului.
La final, va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri.

În 23 martie, de la ora 15.00, pe străzile Clujului va avea loc Marșul pentru viață.