140 de ani de la proclamarea Regatului României – Ziua MS Margareta a României

1

Familia Regală a României a organizat o ceremonie sobră la Castelul Peleș pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la proclamarea Regatului României. În mod simbolic, ziua în care a fost proclamat Regatul coincide și cu ziua de naștere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei României.

Majestatea Sa a ales Castelul Peleș pentru desfășurarea ceremoniei aniversare, deoarece, prin dorința Regelui Carol I, la Peleș a fost stabilit Tronul României. Regatul României a fost proclamat în 26 martie 1881, printr-o moțiune adoptată de Senat și de Camera Deputaților, reunite într-o ședință solemnă. Moțiunea a fost votată în unanimitate.

Proclamarea Regatului era o chestiunea viu disputată de opinia publică, ce dorea asumarea acestui nou statut pentru țară, după ce România devenise independentă în 10 Mai 1877. Proclamarea Regatului l-a luat prin suprprindere pe Carol I, care se aștepta ca acest lucru să se întâmple în aprilie sau în mai.

Primul Rege al României a declarat că nu primește acest titlu pentru sine, ci pentru mărirea României. Încoronarea lui Carol I a fost organizată în 10 Mai 1881, exact la 15 ani după ce el devenise principe domnitor al României.

Carol I a refuzat să fie încoronat cu o coroană de aur. Coroana Regală a României a fost confecționată din oțelul unui tun turcesc, capturat la Plevna, în Războiul de Independență. De atunci, Coroana de Oțel a devenit simbolul suveranității României.

Ca o coincidență fericită a istoriei, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, s-a născut tot într-o zi de 26 martie, în 1949. Astfel, ceremonia din Holul de Onoare al Castelului Peleș a marcat o dublă sărbătoare, organizată, din cauza pandemiei, în format restrâns. La această ceremonie au luat parte membri ai Guvernului și ai Casei Majestății Sale.

Via Cluj TV urează La mulți ani Majestății Sale și vă invită să urmăriți discursul Custodelui Coroanei.