1,5 milioane de lei pentru construirea Muzeului ”Gheorghe Șincai” din Râciu

0

Investiția anului în cultura mureșeană va fi realizată în comuna Râciu. 1,5 milioane de lei vor fi investiți în construirea Muzeului ”Gheorghe Șincai”, chiar în satul natal al marelui cărturar ardelean, care este considerat drept unul dintre părinții istoriografiei românești, potrivit ClujToday.ro.

Banii provin din bugetul Consiliului Județean Mureș. Muzeul din Râciu va funcționa sub îngrijirea Muzeului Județean Mureș și va deveni unul dintre punctele principale de atracție ale Câmpiei Transilvaniei.

Lucrările pentru construcția acestui muzeu au început deja. ”Acest muzeu este necesar pentru că, din păcate, personalitatea lui Gheorghe Șincai nu a fost onorată suficient în cultura românească. Există încă manuscrise ale marelui nostru cărturar care nu au fost încă tipărite! De asemenea, din păcate, nu mai există casa în care s-a născut Gheorghe Șincai, de aceea nu putem avea o casă memorială. Însă am transformat acest fapt regretabil într-un avantaj pentru comunitatea noastră. Am decis să amenajăm un muzeu demn de secolul XXI, care să ofere o perspectivă modernă și corectă asupra vieții și activității acestei personalități imense a culturii române. Datoria de a iniția acest proiect ne-a revenit nouă, locuitorilor comunei Râciu, urmașii acestui corifeu al Școlii Ardelene, pentru că Gheorghe Șincai este al nostru și noi suntem ai lui”, a declarat primarul PNL al comunei Râciu, Ciprian Belean.

Muzeul ”Gheorghe Șincai” din Râciu va avea deopotrivă obiecte din epoca Iluminismului, artefacte cu caracter etnografic tipice pentru această zonă a Câmpiei Transilvaniei, cărți, obiecte de cult, dar și instalații multimedia. Muzeul va oferi condiții ideale și pentru cercetătorii care vor dori să realizeze studii legate de Gheorghe Șincai, de Școala Ardeleană, de comuna Râciu sau de această parte a României.

Aceasta nu este prima inițiativă legată de cinstirea memoriei lui Gheorghe Șincai. O delegație condusă de primarul Ciprian Belean, care a inclus fii ai comunei Râciu, precum și intelectuali din județele Mureș, Cluj, Alba și Bihor a participat la ridicarea și inaugurarea unui monument dedicat lui Gheorghe Șincai în satul slovac Svinica, locul în care a încetat din viață marele cărturar iluminist.

De asemenea, o altă delegație, din care a făcut parte Ciprian Belean, alături de autorități publice, clerici greco-catolici și ortodocși, cadre didactice ale universităților din Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Alba Iulia și Oradea, precum și jurnaliști, a adus rămășițele simbolice ale lui Gheorghe Șincai din Svinica la Râciu.

Pentru că cimitirul în care a fost îngropat marele cărturar a fost bombardat de mai multe ori în cursul războaielor care au însângerat Slovacia, rămășițele pământești ale acestuia sunt imposibil de identificat. De aceea, într-o urnă funerară a fost depusă o brazdă de pământ din cimitirul din Svinica. Delegația din Râciu a intrat, în premieră, în posesia actului de deces al lui Gheorghe Șincai, un document de prim-rang pentru cultura română. Actul de deces era păstrat în arhivele slovace din Kosice.

Gheorghe Șincai s-a născut în 28 februarie 1754 la Râciu. El provenea dintr-o ilustră familie nobiliară, cu rădăcini în localitatea Șinca Veche din Țara Făgărașului. Gheorghe Șincai a studiat în satul natal, precum și la școli din Târgu-Mureș, Cluj, Bistrița  Blaj și Viena. Apoi a devenit student al uneia dintre cele mai bune universități din lume. Este vorba de Colegiul Urban ”De Propaganda Fide” din Roma, Acolo, el a fost coleg cu un alt exponent de prim-rang al Școlii Ardelene, Samuil Micu, nepotul marelui episcop unit Ioan Inochentie Micu-Klein al Blajului.

Gheorghe Șincai a fost un adevărat spirit enciclopedic. El cunoștea limbile română, latină, maghiară, germană, greacă veche, italiană și franceză. Marele cărturar a elaborat prima gramatică tipărită a limbii române, Elementa linguae daco-romaniae sive valahicae. A devenit bibliotecar al Colegiului De Propaganda Fide.

A studiat toate informațiile legate de istoria românilor pe care a reușit să le descopere în bibliotecile din Statele Papale, Regatul Ungariei sau Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană. Întors în Transilvania, a fost numit de către episcopul de la Blaj, Grigore Maior, în funcția de inspector general al școlilor greco-catolice românești din Transilvania. În această calitate, el a întemeiat peste 300 de școli confesionale românești. Nici un alt cărturar român din istorie nu a egalat o asemenea performanță.

Gheorghe Șincai, care a devenit preot și călugăr în Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, a tradus și elaborat manuale fundamentale, precum Abecedarul, Gramatica, Aritmetica sau Catehismul. Gheorghe Șincai era considerat de mulți membri ai elitei românești din Transilvania drept cel mai potrivit candidat pentru scaunul episcopal de Alba Iulia și Făgăraș, cu reședința în Blaj.

A fost, însă, preferată o altă mare personalitate a românilor ardeleni, Ioan Bob. Din nefericire, între Gheorghe Șincai și Ioan Bob a izbucnit un conflict deschis. În 1794, Gheorghe Șincai a fost arestat pentru scurtă vreme de autoritățile habsburgice și destituit din funcția de inspector școlar.

A decis să părăsească Blajul și s-a mutat alături de unii dintre discipolii săi, din familia conților Wass de Țaga. Astfel, Gheorghe Șincai a ajuns, ca profesor și îndrumător spiritual, pe domeniul acestor discipoli ai săi, din satul Kosice din Slovacia. El s-a stins acolo din viață în 2 noiembrie 1816. El rupsese demult relațiile cu vechii săi prieteni, iar românii nu au aflat cu certitudine despre dispariția sa din această lume decât în 1866.