2021 este anul marilor proiecte pentru USAMV Cluj – Universitatea își va deschide propria sa cramă

0

Anul 2021 este anul marilor proiecte pentru Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj. Pe de o parte, rectorul Cornel Cătoi dorește să consolideze poziția universității clujene în rankingurile internaționale care evaluează calitatea educației și a cercetării științifice, în condițiile în care, în prezent, USAMV este cea mai bine plasată universitate românească de profil în evaluările internaționale. Pe de altă parte, 2021 deschide perspective dezvoltării instituționale a universității clujene.

Potrivit profesorului Cornel Cătoi, există șanse ca multe dintre proiectele universității să fie finalizate în acest an sau, cel puțin, să fie înregistrați pași decisivi pentru finalizarea lor. Unul dintre aceste proiecte este transformarea fermei din zona Hoia într-un parc de biodiversitate, deschis deopotrivă studenților și publicului larg. Acest parc va include un acvariu de mari dimensiuni, expoziții de păsări sau de iepuri, dar și alte amenajări de acest tip.

Un alt mare proiect se referă la refacerea conacului Teleki din Jucu, care a intrat în patrimoniul USAMV. Acest conac cu o arhitectură deosebită ar urma să găzduiască un centru de transfer tehnologic în domeniul interacțiunii om-animal și al terapiei asistate de animale. Tot la Jucu va exista și o clinică veterinară externă și un club hipic ce va funcționa sub egida USAMV.

În 2021, urmează să fie promovate produsele alimentare bio obținute de USAMV în ferma de la Cojocna. Deja, universitatea a obținut toate certificările necesare, iar produsele vor fi vândute prin intermediul rețelei proprii de magazine ale USAMV.

Tot în acest an, dimensiunea antreprenorială a universității clujene va fi accentuată prin intermediul proiectelor legate de podgoria pe care USAMV a achiziționat-o în zona Apoldu. Din acest an, universitatea clujeană va avea propria sa cramă. Profitul obținut din vânzarea vinului produs de studenții și de profesorii de la specializarea Viticultură va fi reinvestit pentru finanțarea proiectelor de cercetare sau educaționale ale universității clujene. În toamna lui 2020, universitatea clujeană a obținut din podgoria de la Apoldu 340.000 de litri de vin, care trebuie să fie pus pe piață.

Ce alte proiecte mai are rectorul USAMV, Cornel Cătoi, pentru anul 2021 aflați din emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.


banner