22 iulie 2024 este acum cea mai caldă zi din istorie, după ce a depăşit recordul stabilit cu o zi înainte

0

Luni, 22 iulie 2024, a fost cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice, potrivit datelor preliminare furnizate de agenţia de monitorizare a Uniunii Europene. Temperatura înregistrată a depăşit precedentul record stabilit de ziua de duminică, 21 iulie 2024, care a deţinut acest titlu pentru doar 24 de ore.

Temperatura medie a aerului la nivel global a crescut luni la 17,15 grade Celsius, cu 0,06 grade Celsius peste recordul stabilit duminică, potrivit Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, care monitorizează tiparele meteorologice în baza unor înregistrări ce au început să fie efectuate în 1940, scrie Agerpres.

Anul trecut, recordul a fost depăşit timp de patru zile la rând, între 3 şi 6 iulie 2023. Înainte de acea perioadă, cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor a fost 13 august 2016.

„Ziua de luni ar putea stabili un record global pentru cea mai ridicată temperatură medie globală din istorie, iar prin asta mă refer la zeci de mii de ani”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.

În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia sau China și-au stabilit propriile recorduri de temperatură. Statele din Golf s-au confruntat, la rândul lor, cu temperaturi extreme.

Indicele de căldură, influențat de umiditate, a trecut de 60 de grade Celsius. În Europa, au fost locuri în care temperatura a trecut de 45 de grade.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice, influențate de arderea de combustibili fosili, se află în spatele noilor recorduri.

Anul trecut, creșterea temperaturilor a fost pusă, pe lângă schimbările climatice, pe seama fenomenului climatic El Nino, care provoacă încălziri la suprafață a apelor oceanului.

Haustein subliniază că în 2024 este „remarcabil” faptul că recordul a fost depășit acum când lumea se află în teritoriu neutru și nu mai resimte impactul El Nino.