25 de curiozități despre Castelul Peleș, cel mai frumos edificiu din România

1

Cel mai frumos edificiu din România este Castelul Peleș. Este vorba de un castel ridicat în secolul al XIX-lea, într-una dintre cele mai pitorești regiuni ale României. Iată câteva dintre curiozitățile legate de acest castel, pe care vă invităm să îl explorați cu ajutorul reportajului de mai jos:

 1. În Castelul Peleș se află Tronul României. Castelul a fost ridicat pentru a servi drept reședință a Dinastiei Române de către fondatorul acesteia, Regele Carol I.
 2. Castelul se află în inima teritoriile locuite de români. Ideea a fost enunțată chiar de Regele Carol I, atunci când unul dintre miniștrii săi și-a exprimat nedumerirea legată de faptul că Tronul României se află atât de aproape de granița de atunci dintre România și Austro-Ungaria.
 3. Castelul și cumpărarea Domeniului Regal Sinaia au fost finanțate din fondurile personale ale Regelui Carol I, care a vândut un domeniu în Germania pentru a obține banii necesari.
 4. Regele Carol I a cumpărat de la localnici 1.000 de pogoane pe Valea Prahovei.
 5. În momentul în care Regele Carol I a descoperit frumusețea zonei, localitatea era doar un pitoresc sat de munte, care se numea Podul Neagului.
 6. Construcția Castelului Peleș a început în anul 1873 și s-a încheiat abia în 1914.
 7. Castelul a fost ridicat prin eforturile unei echipe formate din sute de muncitori, coordonată de arhitecții Johannes Schultz, Karl Benesch și Karel Liman.
 8. Castelul Peleș a fost inaugurat în 1883.
 9. Turnul central al castelului are înălțimea de 66 de metri.
 10. În anul 1896, Castelul Peleș a găzduit vizita împăratului austro-ungar Franz Jozef. Pe atunci, Austro-Ungaria era unul dintre cei mai importanți aliați ai României, al cărei inamic principal era Rusia.
 11. La Castelul Peleș au fost organizate mai multe Consilii de Coroană de importanță istorică.
 12. Pe Domeniul Regal Peleș se mai află două castele de dimensiuni mai mici: Pelișorul și Foișorul.
 13. În Castelul Peleș, se află o sală de teatru cu 60 de locuri, plus loja regală.
 14. Plafonul de sticlă care acoperă holul de onoare este mobil și poate fi deplasat cu ajutorul unui motor electric. Castelul Peleș s-a numărat printre primele edificii regale din lume iluminat electric și cu încălzire centrală.
 15. Domeniul Regal Peleș a avut propria sa uzină electrică.
 16. La Peleș s-au născut doi Regi ai României: Carol al II-lea, în 1893, și Mihai I, în 1921.
 17. La Peleș a murit Regele Ferdinand I cel Loial, în 1927.
 18. Biblioteca Regală din Castelul Peleș are o ușă secretă, mascată de un raft cu cărți. Prin această ușă, regele se putea refugia în camera de gardă, în caz de pericol.
 19. În Sălile de Arme se află unica armură completă pentru cal și călăreț din România.
 20. În Sala de Concerte se află instrumente extrem de valoroase, inclusiv un clavecin fabricat la Anvers, în 1621.
 21. Vitraliile Castelului Peleș au fost realizate în secolele XV-XVII în Germania și Elveția, de unde au fost cumpărate de Familia Regală a României.
 22. Castelul are 7 terase, decorate cu statui de piatră, fântâni și vase ornamentale sculptate în marmură de Carrara.
 23. Castelul putea fi vizitat de români încă de pe timpul Regelui Carol I.
 24. Uneori, Regina Elisabeta a României îi invita pe călătorii din Orient Expres să facă un popas în Sinaia și să viziteze castelul.
 25. Castelul a fost confiscat de comuniști în 1948. A fost retrocedat Regelui Mihai I în 2006. Statul român a retrocedat doar castelul și terenul, însă nu și mobilierul, obiectele de artă sau covoarele.