4 000 de lei amendă pentru lucrările la drumul prin Pădurea Hoia, 15 000 de lei amendă pentru proteste

0

Firma care a pietruit un drum prin Pădurea Hoia-Baciu a luat 4 000 de lei amendă de la Ocolul Silvic, iar organizatorii protestului împotriva acestor lucrări au primit o amendă de 15 000 de lei, după un marș care a avut loc sâmbătă.

Protestul ecologistilor in Padurea Hoia Baciu FOTO Facebook, Adrian Dohotaru

Așa cum v-am informat aici, mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park, pe teritoriul comunei Florești, deasupra Donath Park.

Drumul pietruit face legătura dintre Tăietura Turcului și pseudo-centura Florești-Cluj-Napoca (str. Donath-cartier Grigorescu).

Dohotaru: „Voi contesta amenda”

Inițiatorul protestului, fostul deputat Adrian Dohotaru spune că va contesta amenda primită:

„Sincer, din cauza condițiilor meteo nefavorabile când am anunțat evenimentul mă așteptam să fim sub 100, dar s-au purtat măști, s-a păstrat distanța socială, putem fi considerați grupuri distincte la plimbare, de aceea o să contest amenda despre care poliția m-a anunțat că poate fi până în 15.000 de lei.

Nu înțeleg cum un proprietar care a permis drumul ilegal prin pădure ia 4.000 de lei amendă, iar eu mai mult, dar voi contesta amenda. Eu aș fi pus mai mulți administratori la eveniment, haha, să împărțim amenda, dar nu știam cum cu noul facebook. Mulțumiri participanților că au spus un NU hotărât haosului imobiliar din Cluj”, a scris Adrian Dohotaru pe pagina sa de Facebook.

„Am fost câteva sute de clujeni, vreo 400, care am cerut suspendarea autorizațiilor de construire pentru ansamblurile imobiliare de lângă pădure, am cerut bariere la drumul amenajat ilegal, am cerut transformarea pădurii în arie naturală pentru a o conserva cât mai bine, deci fără mii de mașini zilnic din viitoare ansambluri care sperăm să nu fie făcute”, a mai scris Dohotaru.

Mihai Goțiu: „No, asta e prea aberant!”

Fostul senator Mihai Goțiu este și el revoltat de modul în care au fost tratați protestatarii:

„No, asta e prea aberant! Inițiatorul unui marș PENTRU SĂNĂTATE, împotriva distrugerii Pădurii Hoia de la lângă Cluj, amendat cu ”până la 15.000 de lei”. O amendă de aproape 4 (patru) ori mai mare decât cea primită de firma care a construit drumul ilegal prin mijlocul pădurii! Băi, fraierilor și prea-zeloșilor cu tresă și chitanțier, e vorba și de sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Fiind plecat din Cluj, n-am avut cum participa la plimbarea ”Stop haosului imobiliar”, organizată în semn de protest împotriva drumului ”nășit” peste noapte (la modul cel mai propriu) prin Pădurea Hoia”, a scris Mihai Goțiu.

Pentru cei care nu sunt clujeni, pădurea asta e cunoscută mai ales pentru poveștile cu vizite ale extratereștrilor și alte fenomene paranormale, cultivate, în anii 90, de presa centrală. Pentru clujeni, Pădurea Hoia este unul dintre plămânii esențiali ai orașului și una din zonele de relaxare în aer curat.

Distrugerea ei nu reprezintă doar un ”disconfort” pentru cei care vin aici, ci agravarea problemelor de sănătate pentru toți locuitorii municipiului.

„Un atentat la sănătatea publică”

Să nu ne facem iluzii: în ciuda imaginii de ”oraș de 5 stele” pe care Primăria și primarul în funcție o vând la nivel național, poluarea din Cluj-Napoca e la fel de letală precum cea din celelalte orașe mari ale României. (…)

În acest context, transformarea Pădurii Hoia în ”centură” pentru traficul rutier și, mai ales, pentru profitul dezvoltatorilor imobiliari din Cluj-Napoca și Florești, e începutul sfârșitului acestei păduri. Și reprezintă, în cel mai strict sens, UN ATENTAT LA SĂNĂTATEA PUBLICĂ!

E aberant, aberant, aberant, să citesc, astăzi, la prima oră, că inițiatorul protestului, fostul coleg Adrian Dohotaru, a fost amendat cu ”aproape 15.000 de lei”, pentru că la plimbarea prin (încă) pădurea de lângă Cluj au participat câteva sute de oameni în plus față de estimarea inițială, de o sută (cât ar permite legea).

De ce e de mai multe ori aberant? Pentru că firma care și-a tras ILEGAL drum prin pădure, să se poată apuca de construit ansambluri imobiliare, a fost amendată cu doar… 4.000 de lei. Bani de semințe. Costul a jumătate de metru pătrat (da, jumătate de metru pătrat) din prețul de vânzare al viitoarelor apartamente și vile din zonă!

Pentru că participanții la marș au venit pentru că le pasă de sănătatea lor și a tuturor clujenilor. Cum să-i amendezi pentru că ar fi încălcat norme de protecție a sănătății!?

Nota bene: din imagini se vede că participanții poartă mască și sunt dispersați în grupuri, grupulețe pentru a păstra distanțarea.

Amenda, un factor de moblilizare în plus

No, am și eu un mesaj pentru toți afaceriștii care nu înțeleg că nu poți face profit din distrugerea sănătății altora, pentru toți susținătorii lor politici, de la nivel local și central, și pentru toți ultra-zeloșii de prin Jandarmerie, care își închipuie că sănătatea lor și a copiilor lor se poate proteja prin ”ordin de la șefu”: amenda asta e doar un factor de mobilizare în plus.

Dacă vă iluzionați că se lasă cineva intimidat de asemenea practici, vă înșelați! Pentru că miza – sănătatea noastră, a copiilor și nepoților noștri (și a voastră, a copiilor și nepoților voștri, băi fraierilor care dați amenzi!) – e prea mare pentru a renunța!”, a scris Mihai Goțiu pe Facebook.

banner