Aproape 400 de copii au fost abandonați în maternități și în alte unități sanitare, conform unui studiu publicat, în anul 2021, pe site-ul Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii (ANDPDCA). Dintre aceștia, nouă bebeluși au fost înregistrați în județul Cluj, chiar dacă sunt îndomiciliați în județele Maramureș, Harghita și Alba.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Cluj au precizat că toți cei nouă copii au fost preluați de sistemul de protecție al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC Cluj).
”În momentul în care bebelușul a fost părăsit în spital, se ia o măsură de protecție. Până când i se deschide procedura de adopție trebuie făcute toate demersurile de a-i căuta rudele, familia, pentru a vedea dacă este posibilă sau nu o reintegrare în familie au în familia extinsă. Dacă nu, rămâne cu procedură de adopție deschisă și are șansa de a fi adoptat sau rămâne cu măsură de protecție într-o casă de tip familial”, a declarat, pentru Cluj24, directorul Nicoleta Molnar.
Traiul copiilor abandonați poate fi îmbunătățit, odată cu informarea proaspetelor mămici cu privire la locul în care îi pot lăsa pe cei mici, astfel încât saloanele spitalelor nu vor mai avea copii abandonați. În Cluj Napoca, pot fi găsite centre de plasament pentru copii, unde acestora li se oferă o nouă șansă la viață. Mai multe detalii puteți găsi AICI.
Din numărul de 388 de copii părăsiți, 295 dintre ei au fost lăsați la maternități, 84 la secțiile de pediatrie, iar nouă au fost abandonați în alte secții de spital.
Articol de Denisa Davidaș
VEZI ȘI:
Mâncăruri periculoase pentru bebeluși – sfaturi utile de la dr. Gabriela Zaharie
Câți bebeluși au murit la Cluj? Răspunde managerul Spitalului de Urgență Cluj
Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca a primit o donație de 10 purificatoare de aer
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: