45 de colecții din 10 țări într-un weekend de fashion la Cluj!

0

Ediția 2023 a Festivalului Internațional de Modă Transilvania Fashion va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 8-10 Septembrie 2023. Festivalul Transilvania Fashion a fost conceput să contribuie la amplificarea vizibilității creativității designerilor prezentați, pe vasta scenă Europeană, astfel că, pe spectaculosul catwalk de pe esplanada Centrului de Cultură Urbană Casino, vor urca în cele trei zile de festival peste 60 de modele care vor prezenta 45 de colecții ale designerilor invitați la ediția 2023 a Festivalului Transilvania Fashion.

Ce colecții vor urca pe podium?

Zece țări își trimit reprezentanți la FTF 2023. Alături de creatorii români de modă, la ediția din acest an a Festivalului sunt invitați, într-o secțiune internațională consistentă, creativă și surprinzătoare, designeri din Italia, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Serbia și Kazahstan.

Secțiunea designerilor cuprinde în acest an nume cu rezonanță în lumea modei românești, precum Kinga Varga, Paul Palm, Daiana Nealcoș, Cristina Lazăr, Mihaela Tipei, Tudor Halatiu, Oana Livia Badea, Inga Bragaru, Raluca Soare, Luminița Balazs, Mihnea Covaci, Anca Manea, Ioana Degău, Tessuto și Dany Gurban, Alexandra Constantinescu, Raul Matiș, Mara Popa și Renata Mihaly. Iar cea internațională, pe Angelika Hirschler și Vincenzo Merli, director al Maison EVF, ambii invitați speciali ai acestei ediții a FTF, Monica Gruber, ORHA, Josephine Cosonatto, Carmichael, Kárpáti Rebeka – KINDA Clothing, Milita Trickovici, Monika Pizur, Aidarkhan Kaliyev Aspara, Mariana Atanasova și Galina Ivanova.

Secțiunea dedicată universităților de artă aduce, și în 2023, pe catwalk-ul FTF șapte centre academice cu tradiție în arta vestimentară din România și Republica Moldova: Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Arte București, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte a Universității din Oradea, Facultatea de Design de la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad și Facultatea de Design din cadrul Universității Tehnice din Chișinău (Republica Moldova).

Comisia condusă de prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu a selectat în acest an cinci din cele peste 100 de colecții propuse de designerii care s-au înscris pe site-ul oficial al festivalului. Astfel, Vanesa Ursu, Ioana Georgescu, Andreea Haidu, C’est Cher și Maria Comisaru au oportunitatea de a-și prezenta creațiile vestimentare pe catwalk-ul FTF 2023 și de a ne încânta cu talentul și viziunea lor.

Cum arată programul activităților?

FTF 2023 va debuta, vineri seara, de la ora 20:00, cu o spectaculoasă colecție semnată de Kinga Varga, câștigătoarea de anul trecut a trofeului “Moda Cum Laude”.

Sâmbătă seara, la finalul celei de-a doua zile a festivalului, va avea loc Gala Laureaților, în cadrul căreia vor fi decernate Premiile, Medaliile și Trofeele Galei, incluzând mult râvnitul Trofeu “Moda cum Laude”.

De subliniat că, în marja festivalului, reprezentanții European Fashion Council din țările prezente la FTF 2023 vor discuta despre modul în care EFC poate participa la elaborarea proiectului Eurofashion.

Tematica întâlnirii din 9 septembrie, la care vor participa reprezentanții asociațiilor internaționale invitate, profesori ai universităților de artă și autorități în domeniul textil din România include:

  • pregătirea acțiunilor de demarare a proiectelor de colaborare europeană pentru specializarea designerilor și mobilitatea lor la nivel internațional
  • aderarea la platforme internaționale de profil pentru comercializarea confecțiilor unicat
  • agenda evenimentelor și competițiilor de modă internaționale la care designeri selectați să poată participa în condiții de parteneriat
  • modalitatea de implementare a proiectului “Drumul Mătăsii, istorie și modă”.

Evenimentul este prezentat și în acest an de îndrăgita artistă Anca Țurcașiu, iar accesul la FTF 2023 este liber, în limita locurilor disponibile.

VEZI ȘI:

Cluj-Napoca: Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea record de filme în avanpremieră

Jazz in the Park 2023 – Află ce au pregătit organizatorii!

banner