Acestea sunt cele mai importante investiții din comuna Baciu în 2020

0

Principalele investiții pe care le va realiza Primăria Baciu în anul 2020 vizează extinderea rețelelor de canalizare, modernizarea infrastructurii rutiere, construirea unei noi grădinițe sau amenajarea de noi spații verzi. Bugetul comunei este de peste 11.200.000 euro.

Viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Baciu, Balázs János, spune că se vor investi aproape 1,7 milioane de euro în extinderea rețelelor de canalizare în Popești, Corușu, Săliștea Nouă și Suceagu. În Suceagu va fi construită și o stație de epurare.

Balázs János, viceprimar cu atribuții de primar comuna Baciu: “Anul acesta trebuie să se termine rețeaua de canalizare din Suceagu și, începând de săptămâna viitoare, sper să ne putem ocupa și de rețeaua principală, de canalul colector de-a lungul drumului județean 10 5T respectiv din Săliștea Nouă cu legare de rețeaua din Cluj”.

250 000 de euro sunt alocați pentru amenajarea de semafoare rutiere iar alți 100 000 pentru construirea de alveole și stații de autobuz.

“Ne-am gândit la ele (la alveole – n.red.) în primul rând pentru a fluidiza traficul, pentru a nu se sta după autobuz în timpul staționării autobuzului. Posibilitate am gasit în toate stațiile existente pentru a face o alveolă”, spune Balázs János.

În ceea ce privește infrastructura de educație, Primăria Baciu are în vedere construirea unei noi grădinițe și îmbunătățirea condițiilor pentru elevi și în celelalte școli.

“La școala din Baciu încercăm să amenajăm în curte un loc de întoarcere pentru un autocar destul de mare, să nu mai fie pericolul să oprească în drum și copiii să intre unul câte unul sau autocarul să oprească într-o poziție mai puțin fericită. Am găsit o soluție, încercăm să o facem. La școala Mera încercăm să facem pavarea curții.

Acum o să aibă apă curentă și poate să obțină foarte ușor avizul de funcționare (…).

Se va construi și o nouă grădiniță în Baciu , deocamdată proiectul este la Ministerul Dezvoltării și așteptăm un răspuns. Finanțarea pe care o primim este undeva la 3.300.000 și restul va trebui să cofinanțăm, valoarea totală fiind undeva pe la 7,2 milioane”, a mai spus primarul.

Peste 1,4 milioane de euro sunt prevăzuți în buget pentru modernizarea infrastructurii rutiere de străzi și pentru reparații de Drumuri, poduri, amenajare Terenuri și Asfaltare.

“Strazile, pentru modernizarea drumurilor agricole, suntem intr-un oarecare impas, dar nu e ceva peste care sa nu putem trece.

A expirat contractul cu executantul care castigase proiectul la licitatie, si urmeaza sa fie expertizata lucrarea si scoasa din nou la licitatie pentru a continua lucarile pe drumurile de extravilan.

Pe drumurile de intravilan drumurile continua si am mai castigat un proiect cu drumuri secundare si podete”, a afirmat Balázs János, viceprimar cu atribuții de primar comuna Baciu.

În apropierea primăriei va fi amenajat un nou parc. Lucrările vor începe în această primăvară. Un alt proiect important se referă la iluminatul public.

Balázs János declară că este vorba despre extinderea iluminatului public în zone de intravilan, în special în Popești și la intrare în Mera.

Peste 200 000 de euro se vor aloca pentru abonamente de transport dedicate elevilor și pensionarilor. Pentru asistenții personali și pentru indemnizațiile de handicap și ajutor de încălzire sunt prevăzuți în buget aproape o jumătate de milion de euro.

banner