ADEVĂRUL despre VACCINUL și MEDICAMENTUL anti CORONAVIRUS

0

Întreaga lume așteaptă cu speranță o veste bună din partea cercetătorilor care investesc energie și multe resurse umane și financiare pentru a descoperi cât mai repede un vaccin împotriva celui mai devastator coronavirus pe care l-au cunoscut oamenii în epoca globalizării. Sau cel puțin un medicament. Speranțe legate de producerea unui vaccin au venit, așa cum v-am informat aici, inclusiv din Timișoara. Cât de aproape suntem în realitate de momentul producerii unui vaccin împotriva COVID 19?

Vlad Mixich, membru în conducerea Agenției Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă, explică pe Facebook cât de dificil este acest proces și când crede că vom avea ori un vaccin ori un medicament. Redăm textul (intertitlurile aparțin redacției):

Vaccinul timișorean, în faza preliminarilor pentru Campionatul Mondial

„Multe întrebări despre tratamente și vaccinuri contra coronavirusului, impulsionate și de povestea vaccinului de la Timișoara.

Astăzi există doar 2 (două!) studii clinice pentru un vaccin contra coronavirus: unul în SUA, celălalt în China. Ambele sunt studii care vor include oameni, dar sunt aflate în faza inițială. Adică sunt abia la început de drum.

Mai există alți 11 candidați potențiali pentru un vaccin coronavirus, dar toți sunt studiați în condiții de laborator, deci sunt chiar mai puțin avansați decât cele două despre care vorbeam mai sus.

Și mai sunt alte 26 de posibile soluții aflate în stadiul de cercetare (unde intră și studiul echipei de la Oxford, că și despre acest „vaccin” s-a făcut vorbire în România).

Mult mediatizatul „vaccin” de la Timișoara este în prezent la granița dintre aceste două ultime categorii: între stadiul de cercetare și stadiul de laborator.

Ca să fac o comparație: „vaccinul” timișorean joacă deocamdată în faza preliminarilor pentru Campionatul Mondial, cu șanse să ajungă la baraj.

După ce ajunge la baraj, și doar dacă îl câștigă, se va califica la Campionatul Mondial (unde deocamdată sunt calificate doar studiul din SUA și cel din China).

Ca să-l câștige însă trebuie mai întâi să treacă de grupe (studiile de fază 1), apoi să treacă de sferturi și de semifinale (studiile de fază 2 și 3). Factual, așa stau lucrurile.

Pe când un medicament?

La capitolul medicamente contra coronavirus există în prezent în studiu 8 posibile soluții. Orice citiți pe internet, orice mare vedetă medicală auziți, adevărul științific este următorul: pentru fiecare dintre ele avem astăzi încă PREA PUȚINE studii științifice ca să fim siguri că ele fac mai mult bine, decât rău.

Vlad Mixich FOTO Facebook

‼️De ce e importantă această subliniere? Pentru că fiecare dintre ele dau efecte adverse serioase, deci dacă le-ați cumpărat/făcut rost de pe undeva mare atenție: nu le luați de capul vostru, sunt medicamente tari, care vă pot dăuna dacă nu vorbiți cu un medic înainte.

În general, eu sunt optimist și cred că vom avea un medicament viabil sau un vaccin bun pentru coronavirus cel târziu până la sfârșitul acestui an. Dar astăzi, nu avem!

Ca o concluzie: există anumiți oameni de știință/cercetători, altfel oameni foarte inteligenți, care încearcă să profite de nevoia noastră de speranță în contextul epidemiei de coronavirus.

Dar există un număr cel puțin egal de oameni de știință/cercetători care știu că principiul de bază în medicina modernă este: ÎN PRIMUL RÂND, SĂ NU FACI RĂU!”.

banner