ADMITEREA LA UTCN: Ce spun studenții despre calitatea educației, baza logistică și oportunitățile de internship

0

E grea sau ușoară admiterea la UTCN? Dar procesul de înscriere? Sunt căutați inginerii pe piața muncii? Dar arhitecții? E o universitate grea? Răspund întrebărilor la Via Cluj TV șef lucrări dr. ing. Anca Nicu, directorul Biroului de Admitere UTCN și Sergiu Covaci, reprezentant al studenților din UTCN.

”Își găsești de lucru foarte repede, pentru că ei ne vânează, ca să spun așa. Este un domeniu care se caută, este un domeniu care este în plină dezvoltare, mai ales aici în Cluj, dar și în zonele de lângă. Foarte mulți agenți, actori din mediul socio-economic ne contactează pe noi, prin intermediul paginii noastre de social media să distribuim anunțuri, să căutăm studenți, să le recomandăm studenții buni, studenți care sunt implicați, studenți care pot să lucreze într-o echipă, studenți care au dezvoltate anumite competențe, soft skills, le numim noi”, a spus Sergiu Covaci, student în anul III la Facultatea de Construcții din cadrul UTCN.

Târguri de cariere în domeniul tehnic

Organizația Studenților din Universitatea Tehnică organizează în fiecare an târgul de cariere InfoTech, în care studenții își pot găsi atât locuri în care să desfășoare perioade de internship-uri, cat și locuri de muncă cu jumătate de normă sau normă întreagă.

Acum 20 de ani, ponderea băieților în cadrul grupelor de studii era mai mare decât a fetelor, însă acum sunt aproape 50-50%. În unele domenii sunt chiar mai multe fete decât băieți. De exemplu la Inginerie medicală, în cadrul Facultății de Inginerie Electrică.

”Fetele îndrăgesc ingineria. Vedem acest lucru și la toate evenimentele pe care le creăm noi pentru absolvenții de licee, în așa fel încât să îi atragem către universitate, să vedem dacă le place direcția aceasta și dacă își doresc să vină la noi”, a precizat în emisiune Anca Nicu directorul Biroului de Admitere al UTCN.

Admitere anticipată

În fiecare an, peste 100 de olimpici se înscriu la UTCN. Pe lângă olimpicii premiați la fazele naționale la materii de științe, care sunt admiși la UTCN pe primele locuri, universitatea clujeană a mai creat o altă oportunitate deosebită pentru absolvenții de liceu.

”Pentru Facultatea de Automatică și Calculatoare și pentru Facultatea de Inginerie, domeniul calculatoare de la Baia Mare organizăm simulări ale admiterii, în aceleași condiții ca și admiterea din iulie. Mai mult decât atât, elevii care participă la simulare și au rezultate bune, pot să își păstreze nota din simulare și să nu mai dea testul în vară, dacă asta își doresc”, a mai precizat dr. ing. Anca Nicu.

Date importante pentru admiterea la UTCN

  • 15 iunie – deschiderea platformei pentru înscrierile online
  • 4 iulie – deschiderea punctelor fizice de consiliere pentru admitere
  • 9 iulie – data limită de înscriere a Arhitectură
  • 13 iulie – proba la desen pentru Facultatea de Arhitectură
  • 12 iulie – data limită de înscriere la celelalte facultăți ale UTCN, în afară de Arhitectură
  • 15 iulie – proba pentru Automatică și Calculatoare
  • 23 iulie – afișarea rezultatelor finale