Adrian Oros: Producția de grâu a scăzut la 6,5 milioane de tone – Fermierii vor fi despăgubiți

0

Guvernul își va onora promisiunea de a acorda despăgubiri fermierilor afectați de secetă. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că aceste despăgubiri vor ajunge deopotrivă la proprietarii fermelor de producție vegetală și la cei ai fermelor zootehnice.

Ministrul Adrian Oros a explicat despăgubirile acordate fermelor zootehnice prin faptul că seceta a produs scumpirea furajelor, care sunt mult mai puține. De asemenea, culturile de cereale au fost grav afectate. Dacă în anii agricoli buni, România produce între 8,5 și 9 milioane de tone de grâu, în acest an, producția de grâu va fi de aproximativ 6,5 milioane de tone. Din această cantitate, 2,2 milioane de tone este reprezentat de grâul de panificație, iar 500.000 de tone este grâul pentru însămânțări. Comercianții vor exporta în acest an cam 2 milioane de tone, estimează Adrian Oros, iar restul până la 6,5 milioane de tone este reprezentat de grâul furajer și de grâul utilizat în industria alcoolului.

Adrian Oros a vorbit și despre rectificarea bugetară adoptată de Guvern. Rectificarea oferă toate resursele financiare pentru ca România să treacă cu bine peste actuala criză, care este una fără precedent, a spus ministrul Agriculturii, care a organizat o conferință de presă la Cluj, în care a precizat că bugetul ministerului a crescut cu 3,44 miliarde de lei.

Rectificarea bugetară are în vedere o contracție a economiei de 3,8 la sută și un deficit bugetar de 8,6 la sută în acest an. Guvernul prognozează o revenire rapidă a economiei, care a fost afectată de măsurile menite să combată răspândirea coronavirusului.

banner