Alegerile care țin Moldova prizonieră în zona gri

0

Republica Moldova rămâne prizonieră în zona gri în care se ciocnesc interesele Rusiei, Statele Unite ale Americii, Uniunii Europene și, implicit, ale României. Rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie arată că nici unul dintre partide nu este capabil să formeze o majoritate parlamentară care să impună un Guvern sau o direcție clară.

 

PSRM, partidul pro-rus al președintelui Igor Dodon, a obținut 35 de mandate. PDM, partidul oiigarhului Vladimir Plahotniuc, va avea 30 de mandate. Blocul ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, care reunește partidele pro-europene și pro-românești, are 26 de mandate. În Parlamentul de la Chișinău a mai intrat și partidul oligarhului Ilan Șor. Partidul Șor va avea 7 mandate, cărora li se adaugă și trei independenți.

Situația este neclară după aceste alegeri. Una dintre variante este coalizarea oligarhilor și cumpărarea la bucată a unor deputați dispuși să susțină un guvern controversat. Un alt scenariu este organizarea de alegeri anticipate.

Rezultatele alegerilor sunt dezbătute la Via Cluj TV de către Leonard Horvath, cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai, și de Valentin Lungu, vicepreședinte al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Emisiunea România Via Cluj este moderată de Claudiu Pădurean.