ALERTĂ NAȚIONALĂ: 550 de bolnavi de COVID 19 au părăsit spitalele ajutați de CCR! GUVERNUL reacționează cu un nou proiect de lege

0

550 de pacienți bolnavi de COVID 19 au cerut să fie externați din spitale la nivel național după ce Curtea Constituțională a decis că ei nu mai pot fi ținuți în carantină. Dezvăluirea a fost făcută de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a prezentat noua Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Este legea care, odată aprobată de Parlament, va permite din nou autorităților să carantineze bolnavii de COVID 19 sau alți pacienți care prezintă risc epidemiologic.

Decizia Curții Constituționale a venit pe 25 iunie, în urma unei sesizări a Avocatului Poporului (referitoare la art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei).

Pe scurt, CCR a considerat că prevederile din lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Instituirea carantinei în România prin OUG ar reprezenta, în opinia CCR, o privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

În această situație, foarte mulți pacienți cu COVID 19 au părăsit spitalele iar acum aceia dintre ei care nu rămân în autoizolare pot să îi îmbolnăvească pe mulți alții. Cu riscul de a înfunda pușcăria. Pentru că art 352 din Codul Penal – Zădărnicirea combaterii bolilor spune negru pe alb că „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.

România a înregistrat în fiecare zi după data de 16 iunie sute de îmbolnăviri în fiecare zi. Cele mai multe, 460, au fost raportate în 26 iunie.

banner